Harisnyás Pippi jött, rosszalkodott és tarolt

2015 május 29-én a Harisnyás Pippi vendégszerepel a III. Pécsi Családi Színházi Fesztiválon, amelyre a szervezők olyan darabokat hívnak meg, amelyek saját színházukban is sikeresnek számítanak. A Pesti Magyar Színház a svéd gyermekdarab musical változatának 2015. március 28-i ősbemutatója óta teltház előtt játssza a darabot. Ennek titkáról Novák Eszter rendezőt kérdeztük.

Novák Eszter - Fotó: Hámori Zsófia

Novák Eszter – Fotó: Hámori Zsófia

„Komolyan kell venni a gyerekeket, ebben minden alkotótársammal egyetértettünk – mondta Novák Eszter rendező. Zeke Edit díszlet- és jelmeztervező, Lázár Zsigmond zenei vezető és a színészek egyaránt mindent beleadtak a munkába, hogy a legmagasabb rendű színházi élményben részesüljenek a nézők. Ebben elévülhetetlen érdeme van a címszereplő Soltész Bözsének is. A Harisnyás Pippiben valódi zenészek játszanak igazi zenét – fülbemászó dallamokkal közel jön a muzsika. Szerintem a színháznak kötelessége is a zenei ízlést nevelni, ezért jól dönt az az intézmény, amely költséget sem kímélve energiát szán erre. Az is szerencsés, hogy maga a darab ihletett, tehetséges történet, amely a kamaszodó gyerekek titkos vágyait, problémáit fogalmazza meg. Önállóság, szabadság, barátság – mindenről szó esik, ami igazán fontos a számukra. Ráadásul mi nem voltunk restek, hogy folyamatosan szórakoztassuk őket, ébren tartsuk a kíváncsiságukat.”
Harisnyás Pippi - Fotó: Hámori Zsófia

Harisnyás Pippi – Fotó: Hámori Zsófia

 A Pesti Magyar Színházban évek óta számít a közönség a színvonalas gyerekarabokra, és a kínálatban nem is csalódik. Ennek bizonyítéka az első Pécsi Családi Színházi Fesztiválon szereplő Rumini, amely a bemutató után 3 és fél évvel már a 100. előadásához érkezett – az idén bemutatott Harisnyás Pippinek is hasonlóan fényes karriert jósolnak a színházi szakemberek. Zalán János direktor kiemelten fontos kulturális feladatának tekinti, hogy minden ember már gyermekkorában jusson el színházba: „A legideálisabb az, amikor valaki gyerekként válik színházszeretővé, hiszen felnőttként így lesz belőle visszatérő színházlátogató – mondta Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója. – Számunkra jelen pillanatban tehát az a legnagyobb kihívás, hogy a szüleikkel együtt megszólítsuk ezt a korosztályt, sőt felkeltsük bennük a vágyat arra, hogy akarjanak színházba jönni, ha tetszik, úgy is mondhatnám, megszerettetni velük a színház máshoz nem hasonlítható varázslatát. A pécsi bemutatkozás Harisnyás Pippinek az eddigi kiváló fogadtatás ellenére is fontos, mert a nézőkkel minden személyes találkozás egyformán jelentőséggel bír, ekkor dől el ugyanis, hogy szájhagyomány lesz-e a bemutatóból. Meggyőződésem szerint ugyanis egy színházi előadás számára az a legnagyobb siker, ha elhangzik a kérdés egymás közt, akár az oviban, akár a suliban, hogy: „Te láttad már a Harisnyás Pippit?”
Zalán János - Fotó: Zsigmond László

Zalán János – Fotó: Zsigmond László

A Családi Színházi Fesztiválra utazó társulat egyik tagja, Ágoston Péter izgatottan várja a pécsi vendégjátékot. „Nagy kihívás, ha az előadást nem a saját, megszokott helyén játsszuk, hisz sosem tudhatjuk előre, milyen fogadtatásra számíthatunk. Egyetem alatt minden évben, és korábban, az egri színház előadásaival is sokat voltam Pécsett játszani. Mindig csodáltam az ottani közönség nyitottságát a vendégelőadások iránt. Most a pécsi gyermekközönséggel is megismerkedhetem. Biztos vagyok benne, hogy Baranya megyében is sok Harisnyás Pippi él, de abban is, hogy a mi előadásunk után még többen lesznek. Annak pedig külön örülök, hogy a diplomaosztó után pár évvel találkozom azokkal az osztálytársaimmal, akik odaszerződtek. Nos, valamelyik belvárosi vendéglátó egység komoly bevételre számíthat…” – vallotta be Ágoston Péter, aki a darabban Pippi legjobb barátját, Tomit játssza.
Fotó: Hámori Zsófia

Fotó: Hámori Zsófia

A Harisnyás Pippit ebben az évadban mindössze kétszer láthatja a már csak a közönség, a Pécsi Családi Színházi Fesztivál mellett a Pesti Magyar Színházban gyereknapon, május 31-én, 15:00 órai kezdettel. Ősztől újra folyamatosan műsoron lesznek Pippi kalandjai.
Harisnyás Pippi - Fotó: Hámori Zsófia

Harisnyás Pippi – Fotó: Hámori Zsófia

Forrás: Pesti Magyar Színház
,