„Jusqu’ici tout va bien” – Idáig a Budapest Rooftop moziban minden nagyon rendben

Szerző: Braczkó Dóra

Odavagyok a kertmozikért, és a francia filmeket is szeretem. Ha a Corvintetőn tetőkertmozit szerveznek, és a ’95-ös francia filmsikert, A gyűlöletet adják, akkor részemről eddig minden rendben, nem is kérdés, hogy ott a helyem.

Illusztráció - Fotó forrása:  Budapest Rooftop Cinema

Illusztráció – Fotó forrása: Budapest Rooftop Cinema

Ha mindehhez csak úgy ráhangolódásként a filmet idéző tök jó francia rapszámokat kezd játszani a DJ, és körülnézve azt látom, hogy a korábban érkező nézők többsége az ütemet dobolja a lábával, akkor részemről továbbra is minden rendben.

Ha ráadásul a kiszolgálás olyan tökéletes, hogy a meghirdetett ingyen popcorn mellé ajándék cider-t és jó meleg kölcsönpokrócot is kap a nézősereg, és a vetítés előtt gondos kezek letisztogatják még a vásznat is, akkor idáig a részemről pláne minden rendben.

És ha egy film ennyire telitalálat, mint ez, hogy aktualitása nemhogy megkopott volna, de még gyarapodott is talán az elmúlt húsz évben, és hogy a fekete-fehér filmes megvalósítás és egynémely színészi játék benne egyszerűen zseniális, hát akkor aztán idáig is minden rendben. De tényleg, hangulatképeiben is nagyon jól megrajzoltak a jelenetek; eleinte kicsit békásmegyeri panelhangulatot idéz az atmoszféra, de aztán durvul a helyzet. Ahogy Vincent Cassel pisztollyal fenyegeti a tükörképét, vagy a vécében sebtiben előadott deportálós történet a szégyellős barátról, ezeken otthon nézve sem unatkozik az ember.

De a film hangulata ugyanakkor annyira passzolt a vetítés helyszínéhez, hogy egy 4D mozi is csak alulról karcolja azt a pillanatot, amikor egy jelenetben a főszereplők összesereglenek a paneltetőn grillezni, az én orrom előtt meg éppen ellibbent egy pincérlány egy frissen készült hamburgerrel. Komolyan, cseppet sem csodálkoztam volna, ha a vetítés ezen pontján rajtunk is rajtunk ütnek a rendőrök. Szóval, te már ismered azt a történetet, mikor egy férfi kiveti magát egy felhőkarcoló ablakán, és zuhanás közben, hogy nyugtassa magát, egyre azt ismételgeti: idáig minden rendben, idáig minden rendben, idáig minden rendben? És amikor egy társadalom zuhan lefelé? Mert tudod, a filmben elhangzottak szerint nem a zuhanás számít, hanem a leérkezés. Szóval, a kérdés leginkább az, hogy te mikor landolsz a Corvintetőn? Mert az eddigi tapasztalataim alapján azzal a hellyel eddig minden nagyon rendben.

A Budapest Rooftop Cinema következő vetítése: Stanley Kubrick: Mechanikus narancs
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1395931577400716/
Időpont: 2015. május 21. csütörtök
Helyszín: Corvintető tetőterasz (Bp. VIII., Blaha Lujza tér 1-2., bejárat a Somogyi Béla utca felől)
Kapunyitás: 18:30
Filmkezdés: amikor sötét lesz, kb. 20:45-21.00 között
A vetítés előtt különleges meglepetés performance!