„Adok magamból valamit” – Závada Pál hatvanadik születésnapja a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A Petőfi Irodalmi Múzeum adott otthont – a Magvető Kiadóval közös szervezésben – a Závada Pál hatvanadik születésnapja alkalmából szervezett ünnepségnek. Azért gyűltek össze pályatársak, tisztelők és hívek, hogy örömet szerezzenek annak a művésznek, akit magánemberként és állampolgárként is tisztelet övez általuk.

Závada Pál születésnapi köszöntése, Petőfi Irodalmi Múzeum, 2014. december 15. - Fotó: Korhut Lili

Závada Pál születésnapi köszöntése, Petőfi Irodalmi Múzeum, 2014. december 15. – Fotó: Korhut Lili

A hatvan évvel ezelőtt Tótkomlóson született – eredetileg szociológus végzettségű – író család-  és történelmi regényeiben keveredik a szociográfiai és az művészi hatás.  Első igazi sikerkönyvén, a Jadviga párnáján kívül még másik 4 regénnyel és számos novellával, drámával színesítette a magyar kortárs irodalmat. Mindezek mellett több mint két évtizedig szerkesztette a Holmi folyóirat próza rovatát.

A kerek évforduló megünneplésére rendezett esten olyan hozzá fűződő élményeket, emlékeket, és személyesen Závada Pál által ihletett írásokat hallgathattak meg, sokszor a pályatársak előadásában az összegyűltek és az ünnepelt, ami kuriózumnak számított.

A köszöntések sorát E. Csorba Csilla, a múzeum és Morcsányi Géza, a szerző kiadójának vezetője nyitotta meg. De videoüzenetben megjelent az ünneplők között Réz Pál, a Holmi főszerkesztője is, akinek az íróhoz címzett levelét Várady Szabolcs olvasta fel. Személyes szavakat intézett az íróhoz Radnóti Sándor, a Holmi szerkesztője is. A pályatársak közül Spiró György A térképész gyerekkora című, Darvasi László pedig egy még készülőben lévő – Závada Pállal közös élményei által ihletett – írását olvasta fel. Saját versével tisztelte meg írótársát Parti Nagy Lajos is.

mutasd-meg-magad-gyongyhalasz-szerzovalogato-piknik-az-athenaeum-kiado-szervezeseben-godi-ilka-csarda-2015-augusztus-28-fotok-vasko-tamas

Az előadóművészek közül az író tiszteletére Takács Kati színművész egy részletet olvasott fel a Racine Phaedra című művéből. A zeneirodalom palettájáról Temes Rita és Szokolay Dongó Balázs Bartók és Kodály művekkel, Emszt András és Göncz Renáta Mozarttal lepte meg a születésnapost.
Az est meg- és felszólalóit és a fellépőket Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője konferálta fel.

A végig szelíden és meghatódva mosolygó Závada Pál – nem csak művész- de hétköznapi emberként is – biztosíték volt egy elemi igazságra. Az igazi ajándék az, ha adok magamból neked valamit, ami tényleg a szívemből jön.

Tóth Judit Nikoletta
Fotó: Korhut Lili