Raktár – játéktár – élménytár – Újdonság az esztergomi Duna Múzeumban

December 17-én adják át a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum – ismertebb nevén az esztergomi Duna Múzeum – legújabb kiállítási egységét. Az uniós támogatással megvalósult látványtár a múzeumra jellemző interaktív módon teszi a nagyközönség számára is megismerhetővé az intézmény gyűjteményeinek legszebb, legérdekesebb darabjait. Az új kiállítást az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Somlyódy Balázs nyitja meg.

DM_latvanytar1

Meglévő helyiségek funkcióváltásával és a műtárgyraktár részleges látogathatóvá tételével új, interaktív kiállítótér készült a Duna Múzeumban a nyár folyamán – mondta el Bárd Edit, a Duna Múzeum pr és marketing munkatársa. A látványtár különleges válogatása nem a megszokott módon mutatja be a múzeum sokszínű gyűjteményeit: új dimenziókat nyit, megismerésre sarkall, szórakoztat. Lehetőséget teremt az önálló felfedezésre, közösségi élményekre, egyúttal bepillantást enged a szakmai munkába is, és láthatóvá, tapinthatóvá válik a múzeum kiállításon túli világa.

Az átalakítás célja az volt, hogy a látogatók képet kapjanak a múzeumi gyűjtemény sokféleségéről, és az itt elhelyezett tárgyi, képeslap-, térkép- és éremgyűjteményi anyag, valamint a Széchenyi-iratok gyűjteményének egy része is megismerhetővé, hozzáférhetővé, a formális, non-formális és informális tanulásban hasznosíthatóvá váljék. Az eddig raktárban őrzött, csak ritkán bemutatott tárgyak mellett a múzeum gyűjteményeiről részletes információkat is szerezhetnek a tanulni és kutatni vágyók: az érintőképernyős terminálok, illetve táblagépek kínálnak lehetőséget a szakmai elmélyülésre vagy a játékos ismeretszerzésre.

DM_latvanytar2

A képeslapgyűjteményben nemcsak digitálisan böngészni lehet, hanem üdvözletet is küldhetnek a múzeumból a látogatók a régi lapok felhasználásával. A sokszínű műtárgy-anyag gyűjteményekbe sorolásának szépségével és nehézségeivel is szembesülhetnek a tárgyválogató játék keretében, földrajzi ismereteiket a vaktérképes játék keretében tehetik próbára, egy-egy jellegzetes figura (például halász, gátőr) tárgyainak virtuális összegyűjtése során vagy a memóriajáték közben pedig érdekes háttér-információkkal gazdagodhatnak. A gyűjtemény egyik különleges darabjának, a Vörös László-féle, 1833-ban készült térképnek a digitális változatát használva, a legmodernebb informatikai térképi ábrázolási módszerek segítségével egyszerre lehet kalandozni az egykori és a mai Budapesten.

A látogatók a „valódi” műtárgyraktárba is beléphetnek: a tömörraktári rendszer két beüvegezett polcán függőlegesen és vízszintesen csúsztatható monitor segítségével a polcon található tárgyakhoz kapcsolódó szöveges és képi anyagok érhetők el, melyek a tárgy használatának, jellegzetességeinek megértését teszik könnyebbé.

A Duna Múzeum látványtárát a nagyközönség 2015 februárjától tekintheti majd meg.

DM_latvanytar3

A projekt adatai:
Víz-kincs-tár. A Duna Múzeum látványraktárának kialakítása
Pályázati azonosítószáma: TIOP-1.2.2-11/1-2012-0014
A pályázat kedvezményezettje: Országos Vízügyi Főigazgatóság
A megvalósulás helyszíne: Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Esztergom, Kölcsey u. 2.
A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg.
Forrás: Duna Múzeum