Héttorony Fesztivál Gála – Budapest, 2014. november 20.

A Héttorony legenda szimbolikája számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint Makovecz Imre épületei és szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között.

Söndörgő

Söndörgő

Berecz András

Berecz András

1992-ben épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, mely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirálta a szervezőket arra, hogy megrendezzék az első Héttorony Fesztivált. Idén november 4-én Visegrádról indult, majd Erdélyt, Kárpátalját, Szlovéniát bejárva november 20-án Budapesten záródik a fesztivál. Hagyományosan Makovecz Imre születésnapján tartják az eseménysorozat gáláját, amelyet az újbudai Szent Imre templomban, majd a Fonó Budai Zeneházban tartanak.

Program:
2014. november 20. – Villányi úti Szent Imre templom, Fonó Budai Zeneház
18:00 – Makovecz Imre emléktáblájának megkoszorúzása a Villányi út 8. szám alatt. Sáros László DLA, a MÉSZ elnöke, építész, fotóművész megemlékezése. Berecz András énekel.
19:30 – A Héttorony hangjai
Fesztiválgála Makovecz Imre születésnapján Balogh Kálmán, Berecz András, az Etnofon Zenei Társulás és Bognár Szilvia, Szokolay Dongó Balázs és Termes Rita (Bartók művek), valamint a Söndörgő közreműködésével.
22:00 – Fesztiválbúcsúztató a Fonóban. Fogadott banda a Góbé zenekar.