Ingyenes szűrések, egészségmegőrző programok a hétvégi Egy Csepp Világnapon a fővárosban

Ingyenes szűrések, tanácsadás, szakmai előadások mellett táncbemutatók, koncertek, gyerekfoglalkozások várják az egész családot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány egészségnapján vasárnap a fővárosi SYMA Rendezvényközpontban.

A programsorozatot a november 14-i nemzetközi diabétesz világnap alkalmából rendezik meg. Az ingyenes egészségnapon a család minden tagja talál magának érdekes programot.

Az érdeklődők ingyenes szűréseken – többek közt vércukor-, koleszterinszint- és vérnyomásmérésen,  testösszetétel-mérésen, érszűkület-szűrésen, látás-, hallás- és lábvizsgálaton, hepatitis-C vírus rizikószűrésen – vehetnek részt. Idén először EgészségTér elnevezéssel interaktív találkozóhelyet alakítanak ki a szervezők, ahol érdekes szakmai előadások várják a közönséget, itt adnak tanácsot szakértők is egészségmegőrzéssel és táplálkozással kapcsolatos témákban – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az ízek szerelmesei az Egészségpiacon válogathatnak, és Magyarország Cukormentes Tortáját is megkóstolhatják. A jó hangulatot táncbemutatók, gyerekfoglalkozások, nyeremények, trambulin és ugrálóvárak garantálják. Koncertet ad Wolf Kati, fellépnek az X-Faktor versenyzői, a Kolompos együttes, Csonka András, Kocsis Tibor és a Csillagszemű gyermektáncegyüttes, valamint a Black Time tánciskola. Katus Attila, világ- és Európa-bajnok sportoló közös bemelegítést tart délelőtt.

A nemzetközi diabétesz világnap minden évben százezreket mozgat meg világszerte. A kezdeményezés tiszteletére rendezik meg az egészségnapon a hagyományos Diabétesz Sétát, amely felhívja a figyelmet a cukorbetegség megelőzésére és az egészséges életmódra.

A cukorbetegek világnapját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szervezésében tartják 1991 óta az inzulin felfedezője, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján. Az ENSZ hivatalosan 2007-ben nyilvánította világnapnak, amikor a cukorbetegség járványszerű terjedésére, a megelőzés lehetőségére és fontosságára hívják fel a figyelmet.

Világszerte több mint 250 millió cukorbeteg él, számuk évente hétmillióval nő. Magyarországon becslések szerint csaknem egymillió ember cukorbeteg – a diagnosztizáltak száma 700-800 ezer körül van, de sokan nincsenek tudatában betegségüknek. A későn orvoshoz fordulók veséje, látása, szíve súlyosan károsodhat, pedig a betegség inzulinnal jól kezelhető. A felnőttkorban kialakuló cukorbetegség egészséges életmóddal megelőzhető.

Forrás: MTI