Garantáltan defibrillál!

Jefta van Dinther (NL/SE), Minna Tiikkainen (FIN/NL), David Kiers (NL): GRIND
Időpont: 2014.11.05. 20.00
Helyszín: TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza

Az előadás után Szabó-Székely Ármin dramaturg beszélget Jefta van Dinther táncos-koreográfussal. Mindenkit szeretettel várunk!
AFTERPARTY
A beszélgetés után DJ set Modeo-val a Kávézóban.

Elektrosokk-tánc, lüktető techno, sokkoló fény- és hanghatások: GRIND. Egy előadás, amiben elektromos vezeték vonszolja a testet, villog a stroboszkóp, dübörög a basszus, a néző érzékei pedig ki vannak szolgáltatva a brutális fény és hanghatásoknak. Riasztószignálok és ritmus; sötétség a maximumon, fény a minimumon. A táncos teste együtt pulzál a dübörgő technóval, a néző érzékszerveit kirázza a hideg, átjárja a basszus. Egy extatikus vízió válik valósággá a GRINDban. A fény, a hang és a tánc örvénye garantáltan defibrillálja a nézőket.

grino

Jefta van Dinther szívesen dolgozik együtt más területek alkotóival. Közreműködött például a Röyksopp zenekar Monument című videoklipjében is, de saját munkáiba is rendszeresen bevon társművészeteket. Most David Kiers hang- és Minna Tiikkainen fénytervezővel zúzzák porrá a táncelőadás hagyományos kereteit. Az eredmény a legextrémebb techno buli, érzéki trip drogok nélkül.

A fény, a hang és a tánc extrém és intenzív egyveleggé fonódik össze, az egyes területek határai elmosódnak, főszereplő nincs. A szinesztézia inspirálta az előadást, vagyis az a mentális rövidzárlat, amikor az egyik érzékszervre ható benyomás egy másik érzékszervet is aktivál (például, amikor a számokhoz akaratlanul színeket társítunk). A produkció műfaja az installáció felé közelít: a hang és a fény teljesen átveszi az irányítást a térben. Ez az előadás végül is olyan kísérlet, amelynek egyik célja a nézői reakciók megfigyelése. A tánc és a többi művészeti ág keresztútjánál feltűnő darabot a kérlelhetetlen fizikai megközelítés jellemzi. A testet vonszoló elektromos vezetékek, a stroboszkóp és az impulzív fénydesign nem pusztán művészeti, de fizikai élményt is kínál nézőinek. Testünk komoly kihívás elé néz, érzékszerveink felejthetetlen és váratlan impulzusoknak lesznek kitéve.

Koncepció: Jefta van Dinther, Minna Tiikkainen
Koreográfia és tánc: Jefta van Dinther
Fényterv: Minna Tiikkainen
Hangterv: David Kiers

Jefta van Dinther Stockholmban és Berlinben dolgozó koreográfus és táncos. Első önálló koreográfiáját (The Way Things Go, 2009) a svéd Cullberg Ballet vette fel a repertoárjába, 2012-ben a Svéd Művészeti Ösztöndíj Bizottság (Swedish Arts Grants Committee) Brigit Cullberg díjjal jutalmazta. Jelenleg a stockholmi Tánc és Cirkusz Egyetem tanára és művészeti vezetője.

Minna Tiikkainen képzőművészeti tanulmányokat folytatott, jelenleg elsősorban tánc- és színházi produkciókban kísérletezik a fénnyel, de több installációs performanszban, kortárs zenei eseményben, kiállításon és építészeti design munkában is közreműködött. Fényterveinek világát legtöbbször a minimalizmus jellemzi. Együtt dolgozott többek közt Nicole Beutlerrel, Keren Levivel, Mette Ingvartsennel és Kate McIntosh-sal.

David Kiers szonológiából diplomázott Hollandiában. Az utóbbi időben elsősorban kép- és hangművészként működött közre többek közt Gideon Kiers-szel és Lucas van der Vanderrel. Több rövidfilmben és előadásban is részt vett, illetve számos színházi produkcióhoz szerzett zenét. A Loud things című filmje elnyerte a legjobb kísérleti filmért járó Gus Van Sant díjat.

A program a DACS – Hollandia, királyság rendezvénysorozat részeként a Holland Királyság Budapesti Nagykövetségének támogatásával valósul meg.

Kritikák az előadásról: http://jeftavandinther.com/grind-reviews.html
Kapcsolódó weboldalak:
Jefta van Dinther http://jeftavandinther.com/
Minna Tiikkainen www.zonk.net/mt
David Kiers www.telcosystems.net; http://www.pact-zollverein.de/en/archive/artists/david-kiers
Honlap: http://trafo.hu/hu-HU/grind
Facebook:
https://www.facebook.com/events/286399184882338/?ref=ts&fref=ts

Jegyárak:
Teljes árú: 2000 Ft
Diák: 1600 Ft

Forrás: TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza