A fúziós jazz amerikai legendái a Müpában

A fúziós jazz egyik legkiválóbb aktív csapata, a Yellowjackets két alapítója, Russel Ferrante és Jimmy Haslip lép fel a Művészetek Palotájában október 28-án. Ők ugyanis a közreműködői László Attila és Ferenc Németh frissen megjelent, Bridges of Souls című lemezének.

Russel Ferrante, László Attila, Jimmy Haslip, Ferenc Németh

Russel Ferrante, László Attila, Jimmy Haslip, Ferenc Németh

A különleges amerikai-magyar együttműködés ötlete az Egyesült Államokban élő, és ott aktívan koncertező Németh Ferenctől származik. A magyar jazzdobos itthoni tanulmányai befejezése után 1999-ben Bostonba költözött, ugyanis elnyerte a Berklee College of Music ösztöndíját. Master képzését a New England Konzervatóriumban kezdte, majd – első magyarként és egyetlen dobosként – a Thelonius Monk Institute-on fejezte be. 2003-ban költözött New Yorkba, ahol azonnal koncertezni kezdett, olyan ikonokkal dolgozott együtt, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, John Abercrombie vagy Jonathan Kreisberg. Nem véletlen tehát, hogy a két Grammy-díjas sztárzenész, Russell Ferrante zongorista és Jimmy Haslip basszusgitár-guru szívesen csatlakozott a László Attila gitáros-zeneszerzővel közös,Bridges of Souls projekthez. A közös munkával a muzsikusok arra szeretnének rámutatni, hogy a zene, mint univerzális nyelv hidakat épít a különböző hátterű és eltérő kulturális közegből érkező emberek között. Az album októberben jelent meg az Egyesült Államokban, Ferenc Németh kiadója, a Dreamers Collective Records gondozásában. A felvételek 2013 júniusában zajlottak Los Angelesben, ahol a csapat két koncertet is adott. A Bridges of Souls tizenegy dalának szerzője László Attila és Németh Ferenc, két szerzeményt pedig közösen írtak. A számokat egy nap alatt vették fel, a hanganyag keverését Rich Breen Grammy-díjas hangmérnökre bízták, aki az utóbbi tizenöt évben a Yellowjackets és az Oregon együttes emblematikus felvételeinek többségét készítette. Az izgalmas és eredeti hangzást a ritmusszekció lendületes, groove-os alapjai fölött megszólaló dallamközpontú hangfolyamok, valamint László Attila és Russell Ferrante zenei egyéniségét összetéveszthetetlenül képviselő szólók adják.

Jazzműhely
Bridges of Souls
László Attila, Russell Ferrante, Jimmy Haslip és Ferenc Nemeth (H-USA)
2014. október 28., Fesztivál Színház
További információ: https://www.mupa.hu/program/laszlo-attila-russell-ferrante-jimmy-haslip-es-ferenc-nemeth-h-usa-2014-10-28_19-30-fesztivalszinhaz

Forrás: Művészetek Palotája