„Nő vagy, vagy csak nőnemű?” – Müller Péter: Halhatatlan szerelem című új kötetének bemutatója az Olvasás Éjszakáján

Az Olvasás Éjszakáján a Kossuth Kiadói Csoport is sokszínű programokkal várta a magyar írott kultúra kedvelőit. Ottjártunkkor az Örkény István Könyvesboltban Müller Péter legújabb, Halhatatlan szerelem című könyvét mutatta be az érdeklődőknek.

Müller Péter: Halhatatlan szerelem című kötetének bemutatója az Örkény István Könyvesboltban 2014. október 18-án, az Olvasás Éjszakáján. - Fotó: Fodor Györgyi Szeréna

Müller Péter: Halhatatlan szerelem című kötetének bemutatója az Örkény István Könyvesboltban 2014. október 18-án, az Olvasás Éjszakáján. – Fotó: Fodor Györgyi Szeréna

Az Olvasás Éjszakája olyan egyestés fesztivál, amely elsődleges céljának a könyves kultúrának, az olvasásnak a népszerűsítését tekinti. Ennek jegyében október 18-án a programokhoz kapcsolódó könyvesboltok nem csak meghosszabbított nyitva tartással várták a vásárlókat. A könyv- és folyóirat kultúrához kapcsolódó látványos, legtöbbször egyszeri, sokszor zenés programok és interaktív produkciók is kapcsolódtak. A helyszíneken a kortárs irodalom ismert alkotói várták olvasóikat. Az  Örkény István Könyvesboltban többek között Müller Péterrel is találkozhattak személyesen a tisztelői.

Müller Pétert nagyon keveseknek kell bemutatni. A közel nyolcvan éves író az ezoterikus irodalom egyik legismertebb alakja. Spirituális célzatú műveivel az önmagát kereső embernek igyekszik segíteni a mindennapi életben, az önmegvalósításban. Így van ez, a most megjelenő Hallhatatlan szerelem című könyvével is, amelynek bemutatása után dedikálásra is sort kerítettek a szervezők. A Kossuth Könyvkiadó Csoporttól László Ágnes ült le a hallgatóság előtt beszélgetni az íróval.

A könyv egy ismert ember, Tolnay Klári sorsának és lelki titkainak megismerésén keresztül az önmagára ébredésének útjáról szól. Egy – az író hite szerint – ebben az életében sikeres színésznő útját mutatja be környezetén és az őt ért külső – de leginkább belső – hatásokon keresztül. A fejlődés eredményeként ez a NŐ felismeri azt, amire emberként nincs hatása, de túlteszi magát ezen és egy hétköznapi asszonyból királynő lesz a felismerése által.

Müller és követői szerint minden embernek sorsfeladata van, amelyet fel kell tudnunk ismerni, és meg kell valósítani. A híres és sikeres színésznő sorsfeladata a halhatatlan szerelem volt. Ezért arra keresi az író a más lelkébe való mélyebb belepillantáson keresztül a választ, hogy jut el oda könyvének főhőse, hogy szerelmének földi elvesztése után még évtizedekig tud nélküle élni. Ez a bölcs asszony megbékél önmagával, színésznőként pályafutásában kiteljesedik és boldogan távozik, amikor elérkezik az ő ideje is. A királynősége abban rejlik, hogy önmagát megtalálja, bölcsessége és derűje kifelé is sugárzik.

A beszélgetés során az is kiderült, Müller Péter eddigi életében csak két ilyen nőt ismert személyesen. Tolnay Klári mellett Szepes Máriát tudja megemlíteni, aki a női lélek beavatásának titkát ismerte. Az érintett asszonyok a szerelem olyan hőfokát ismerték, amit mindenki megtapasztalhat(na) de csak nagyon rövid időre, hiszen nem hisznek benne, sőt egyenesen védekeznek ellene az emberek. Vannak akik ismerik a titkot, amellyel az első pillantás ráismerésének pár másodpercesnek hitt csodája megtartható egész életünkre. Még akkor is, ha az ezen minőségű egymásra találás nem alkalmas arra, hogy hétköznapi életet éljünk általa, és akkor is, ha sejtjük, nincs is igazi titok a varázs mögött.

Müller Péter saját szavait idézve: „Egy könyvet élvezni kell. Ha nem nektek szól, tegyétek félre. Ha nektek szól emésszétek meg, és akár írjatok is bele. A ti lelketekben folytatódik…”

Az Olvasás Éjszakájának mint programnak üzenete Müller Péter szavaival meg is koronázódik. A könyvek, irodalmi alkotások nem csupán annyit jelentenek, amennyit az írójuk saját tapasztalata, fantáziája, megélt élményei alapján beleépített. Az is benne van, amit az olvasó saját maga felfedez benne. Ha ezt még saját életünk, önmagunk megismerésére is tudjuk fordítani az egyik legjobb dolog a világon.

Tóth Judit Nikoletta