„Lépjünk egyet a teljesség felé…„ – A szépség szíve – Ötezer év kínai remekművei a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban

Október 10-én nyitotta meg kapuit az Andrássy út egyik legszebb villájában,a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban az a kiállítás, amely a csaknem 8000 darabos kínai gyűjteményéből kínál reprezentatív válogatást egészen Kr. e. 3. évezredtől a XIX. század elejéig.

DSC_1501

Hopp Ferenc műgyűjtő az 1919-es halálakor villáját és gyűjteményét a magyar államra hagyta. Ez az épület ad otthont a mai napig is a Kelet-Ázsiához kötődő kiállításoknak. Fajcsák Györgyi igazgató, a tárlat kurátora és a mögötte munkálkodó szakembergárda nem kisebb feladatra vállalkozott most, mint a 65 éves kínai kulturális kapcsolat évfordulójára a több ezer éves múltra tekintő művészet hagyományait bemutassa a közönségnek. Ehhez a múzeum tulajdonában álló több ezer darabos gyűjteményből válogattak olyan módon, hogy azt is szemléltethessék a látogatókkal, hogy a kínai gondolkodásmódot komoly bölcseleti háttér hatja át. Itt, a kiállító térben együtt élnek ezek a gondolatok és a kiállított jáde-, porcelán- és lakktárgyak, festmények. Az összeállított kiállítás anyagának nem csak a jelképrendszerét, rituális vagy világi használatát és a készítésük technikáját, de a létrejöttük eszmei hátterét is megismerhetik az érdeklődők. Mivel az ázsiai gondolkodás teljességét a látás mellett az érintés és a hallás is kiegészíti, a kiállítótérben helyzetek el olyan tárgyakat is amelyeket megérinthetnek a látogatók.

mamma-mia-sajtotajekoztato-2014-marcius-11-en-a-new-york-kavehazban-foto-pap-tamas

mandur-laszlo-faltol-falig-kiallitasmegnyito-a-cultiris-galeriaban-2015-majus-13-fotok-toth-viktoria

Nagyon értékes családi programnak ígérkezik a nemzetközi színvonalú kiállítás megtekintése. A több ezer éves történelem és kultúra megismerése több okból is fontos lehet. Egyrészt próbálja közelebb hozni és megértetni az európai gondolkodásmódtól eltérő kultúrát, másrészt most, a XXI. század elején már Magyarországon él Közép-Európa legnagyobb kínai közössége. Múlt nélkül nincs jövő, közös jövő végképp nincs. Most kaptunk egy lehetőséget rá, hogy belepillantsunk a köztünk élő népcsoport múltjából legalább ötezer évre.

DSC_1419

A tárlat 2015. január 4-ig folyamatosan látogatható. Novemberben már két kísérőprogram is kapcsolódik a hozzá, amelyekről a múzeum honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

DSC_1409

Tóth Judit Nikoletta
Fotó: Völgyes Valéria