Amikor egy egész nemzet mutatkozik be: DACS – Hollandia, királyság!

Aligha akad még egy olyan világváros az idei őszön, amely fesztiváli programokban, multikulturális események egyedi kínálatában, pezsgésben, világhírű művészek kavalkádjában felvehetné a versenyt fővárosunkkal. Egymást érik a fesztiválok, igazi kulturális csemegének számító nagy rendezvények, de a rétegízlést és –igényt is kielégítő, családiasabb programok sem hiányoznak. Nem csoda hát, ha Budapest egyre vonzóbb, mind a kultúra rajongói, mind pedig az első vonalbeli sztárvendégek számára is, s Budapestre jönni már nemcsak élményt, hanem rangot is jelent.

DACSEzt bizonyítja a szeptember 15. és november 30. között, csaknem három hónapon keresztül tartó   DACS – Hollandia, királyság! elnevezésű programsorozat is, amelynek szeptember 16-i nyitó sajtótájékoztatóján Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete kiemelte: „Az a célunk, hogy sokszínű kulturális események tükrében, új nézőpontból mutassuk be Hollandiát Magyarországnak. A lazán kapcsolódó események olyan alapvető holland értékek mentén szerveződnek egy egésszé, mint például a nyitottság, fenntarthatóság, együttműködés és megújulás”.

Bár a programsorozatot zömében kulturális rendezvények alkotják, lesznek gazdasági, történelmi és társadalmi kérdésekkel – mint pl. az emlékezetpolitika, a holokauszt – foglalkozó események, és megjelennek a különböző társadalmi csoportokból eredő, alulról építkező kezdeményezések is.

Változatos helyszíneken műfajok sokfélesége színesíti a kínálatot: Budapesten egyebek között a Trafóban, az A38 Hajón, a BMC-ben, a Zeneakadémián, de lesznek programok Pécsett és Debrecenben is.

A programsorozat zenével indult, mindjárt az első napon lépett közönség elé Michiel Borstlap, Hollandia világhírű jazz-zongoristája és zeneszerzője a BMC-ben.

A DACS – Hollandia, Királyság! egyik legkiemelkedőbb eseménye a Szépművészeti Múzeumban október 31-én nyíló Rembrandt és a holland „arany évszázad” festészete című kiállítás, amelyről Ember Ildikó, a tárlat kurátora elmondta, hogy a „megakiállítás” a kor legnagyobb mestere, Rembrandt köré épül, akitől 20 remekművet láthat a közönség, s csaknem további száz festő több mint 170 alkotását vonultatja fel. A Szépművészetei Múzeum gazdag holland gyűjteményének 40 alkotása mellé több mint 130 festmény érkezik magán- és közgyűjteményekből, így egyebek között az amszterdami Rijksmuseumból, a stockholmi Nemzeti Múzeumból, a párizsi Louvre-ból, Londonból és Firenzéből. A 17. századi művészetnek azt a korszakát kívánják bemutatni, amikor már a polgárság vette át a művészet támogatását, s az egyházi témák mellett világiak is megjelennek. Szenzációnak számít az is, hogy három Vermeer alkotást is láthat a nagyközönség. A kiállítás újdonsága, hogy a fogyatékkal élőkre is gondoltak, a vakok számára Tapintható Tárlat teszi lehetővé a műélvezetet.

Az október 3. és 12. között megrendezendő Design Hét Budapest díszvendége az idén a design terén nagyhatalomnak számító Hollandia lesz. Osvárt Judit projektvezető elmondta, hogy a formatervezéstől a divaton át az építészetig széles spektrumot felölelő 220 program 20%-át holland rendezvények teszik majd ki, ami alkalmat ad a világ élvonalába tartozó holland design bemutatkozására, a két ország kreatív iparági szereplői közötti kapcsolatok megerősítésére.

A színházi előadásokat illetően 4 programból 3 a Trafóban lesz. Barda Beáta, a Trafó művészeti vezetője szerint ezek olyan előadások lesznek, amelyek túllépnek a hagyományos kereteken. Lotte van den Berg és Daan’t Sas vizuális művész projektje, a Building Conversation során igyekeznek újfajta párbeszédet generálni és működtetni a nézők bevonásával. Különös élménynek ígérkezik Minna Tiikkainen fény- és Davis Kiers hangtervező közös előadása Jefta van Dinther Grind címmel. Bemutatkozik Vincent de Rooij színész tárgy- és videóművész is, aki multimédiás játékaiban hétköznapi használati tárgyak átalakításával teremt sajátosan abszurd színpadi világot. A PIPS:lab interaktív digitális színházi performansza, a Diespace 3.0 a nézők aktív részvételével valósul meg. A holland elektronikus szcéna képviselője, Steve Rachmand technoproducer fellépése is igazi különlegességnek ígérkezik.

Fontos volt, hogy komoly teret kapjon az élő-eleven kortárs kultúra is a virágzó holland szcéna megmutatásával, amely ismertté vált nálunk – emelte ki Bencsik Barnabás, a Kortárs Képzőművészeti Exportiroda (ACAX) vezetője, művészettörténész. Ezt képviseli Erwin Olaf a legnépszerűbb holland reklámfotós és kísérleti filmes első magyarországi bemutatkozásával a debreceni MODEM-en. A Fotóhónap 2014 alkalmával az Art9 Galériában holland és magyar kortárs képzőművészek művei tekinthetők meg a november 4-én nyíló Nyomok című kiállításon.

A rendezvénysorozat része az amszterdami székhelyű World Press Photo hagyományos kiállítása is, amelynek a Néprajzi Múzeum ad otthont szeptember 26-ától egy hónapon át.

A régi zene kedvelői napjaink leginnovatívabb historikus együttesei egyikét, a Holland Baroque Society műsorát élvezhetik majd a Zeneakadémián. A kortárs zene szerelmeseinek pedig Michel van der Aa ad koncertet.

Nem kell tehát messzire mennünk, ha a holland kultúrát meg akarjuk ismerni, mert Hollandia „házhoz” jön, csak a programfüzetet kell kinyitnunk. A gazdag programválaszték részletei a www.dacs.hu oldalon találhatók, vagy a rendezvény Facebook oldalán.

Varga Bótos Anna