Tiszteletbeli Leopárd-díjat kapott Agnes Varda

Agnes Varda francia rendező vehette át az életműért járó Tiszteletbeli Leopárd-díját vasárnap este a 67. Nemzetközi Locarnói Filmfesztiválon.

Carlo Chatrian a „modern mozi mesterének” nevezte Vardát, a második női alkotót, aki a locarnói filmes szemle életműdíját megkapta. A gigantikus szabadtéri mozivá átalakított főtéren, a 8000 nézőt befogadó Piazza Grandén rendezett díjátadón a filmrendező a közönség derültségére egy leopárdöltözéket varázsolt elő a táskájából. Ezt követően bemutatták a 2008-ban készült Les Plages d’Agnés című önéletrajzi filmet, hétfő délelőtt pedig pódiumbeszélgetésen vett részt az időközben az aktív filmezéstől visszavonult Varda.

A francia anyától és görög apától Brüsszelben született, idén 86 éves rendező 1954-ben készítette első hosszabb filmjét Párbeszéd címmel. A mű, amelynek vágója Alain Resnais volt, filmművészei mérföldkőnek számít: hatással volt a francia film akkori iskoláira, és előkészítette az utat a francia újhullám, a Nouvelle Vague számára. Pályája során mások mellett Philippe Noiret-val, Marcello Mastroiannival, Catherine Deneuve-vel és Michel Piccolival is dolgozott együtt. Varda „a nyelv mélységeinek kifürkészését és a formai szabadságot krédójává emelte. Műveiben megmutatta, hogy a filmkészítés kreatív aktus, amely a kamera mögött álló embert érzelmileg és politikailag is teljes egészében magába zárja” – fogalmazott Chatrian.

Az augusztus 16-ig tartó fesztiválon bemutatják a rendező legfontosabb filmjei közé tartozó Cléo 5-től 7-ig (1961), Kreatúrák (1966) és Sem fedél, sem törvény (1985) című alkotásokat. Láthatja a közönség a Yanco nagybácsim (1967) című rövidfilmet, valamint az Agnes de ci de la Varda (2011) című televíziós sorozat öt epizódját is.

A kiemelkedő filmművészi életműért 1989 óta odaítélt Tiszteletbeli Leopárd (Pardo d’Onore) korábbi díjazottjai közé tartozik Ennio Morricone, Jean-Luc Godard, Bernardo Bertolucci, Sydney Pollack, Terry Gilliam, Wim Wenders és Werner Herzog. Az 1994-ben kitüntetett Kira Muratova után Agnes Varda a második nő, aki átvehette az elismerést.

Forrás: MTI
,