Modern magyar kereskedelmi plakátokból nyílt kiállítás

A két világháború közötti időszak mintegy 110 művészi plakátja, köztük Bortnyik Sándor, Kassák Lajos és Berény Róbert reklámgrafikái mellett korabeli tárgyak is szerepelnek az Iparművészeti Múzeum péntektől látható új kiállításán.

A két világháború közötti magyar plakátművészet alkotásait bemutató tárlat az Iparművészeti Múzeumban. - MTI fotó: Kovács Tamás

A két világháború közötti magyar plakátművészet alkotásait bemutató tárlat az Iparművészeti Múzeumban. – MTI fotó: Kovács Tamás

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gyűjteményéből származó plakátok az Iparművészeti Múzeum saját anyagával, valamint köz- és magángyűjteményekből való kisnyomtatványokkal és tárgyi elemekkel egészülnek ki.

Siklós Péter, az IM általános főigazgató-helyettese a kiállítás csütörtöki budapesti sajtóbejárásán elmondta, hogy 1930 áprilisában – éppen azon a helyen, ahol a mostani kiállítás látható – rendezték meg a Magyar Könyv- és Reklámművészek Társaságának bemutatkozó tárlatát 28 művész részvételével, köztük Moholy-Nagy Lászlóval, Molnár Farkassal, Bortnyik Sándorral és Berény Róberttel, akinek az egyik plakátrészlete látható az IM mostani kiállítását népszerűsítő poszteren is.

Siklós Péter felidézte, hogy a mostani kiállítás alapját képező anyag 2009-ben nagy sikerrel mutatkozott be a spanyolországi Valenciában, majd Sevillában. Ez az anyag a mostani tárlatra például plakáttervekkel, nyomtatványokkal, meghívókkal, folyóiratokkal, fotómontázsokkal és olyan fogyasztási cikkekkel és műszaki újdonságokkal bővült ki, amelyek a tárlat plakátjain is megjelennek.

Boka László, az OSZK tudományos igazgatója elmondta: a könyvtár plakát- és nyomtatvány-gyűjteménye csaknem százezer posztert számlál mások mellett olyan alkotóktól, mint Kassák Lajos vagy a Macskássy-testvérek. Hozzátette: ez a gyűjtemény mennyiségét és művészi értékét tekintve is egyedülállónak számít.

Bakos Katalin, a kiállítás kurátora elmondta: a kiállítás anyaga az 1924 után bekövetkezett újításokra koncentrál. „Ekkortól érvényesülnek a magyar alkalmazott grafikában a Bauhaus és a konstruktivizmus modern tervezési elvei” – hangsúlyozta a kurátor.

A kiállításon feltűnnek a két háború közötti korszak modern életmódjának kellékei, a Flora szappan, a Modiano szivarpapír, valamint a népszerű Standard rádió fejhallgatóval és hangszóróval. Emellett korabeli fürdősapkák, fürdőruhák és katalógusok is szerepelnek a tárlaton.

A magyar plakátművészet legjobbjait felvonultató, július 27-ig nyitva tartó kiállítást a korszakot idéző archív fotók, valamint a vetítőhelyiségben játszott egykori filmhíradó-részletek kísérik.
Bakos Katalin mellett az OSZK részéről Katona Anikó, az IM-ből pedig Reichart Dóra kurátorok állították össze a kiállítás anyagát.

Forrás: MTI