Cycloid-E – Kinetikus hanginstalláció a Műcsarnokban

A hang és a mozgás kapcsolatát vizsgálja a svájci Cod.Act alkotópáros Cycloid-E című kinetikus performatív hanginstallációja, amely péntektől látható a Műcsarnok M0 elnevezésű projektgalériájában.

 A zeneszerző André és az építész Michel Décosterd 1997 óta dolgozik együtt Cod.Act néven, a testvérpár eddigi összes közös munkája a mozgás és a hang kapcsolatát kutatta – mondta el az MTI-nek a Rózsás Lívia, a tárlat kurátora.

A Cycloid-E 2009-ben készült el, azóta számos fesztiválon szerepelt világszerte. A 14. Japán Médiaművészeti Fesztivál nagydíjával jutalmazták, de elnyerte a Cynetart fesztivál fődíját, a 2010-es Ars Electronica hangművészeti szekciójának fődíját, majd a Transitio_MX elektronikus és videoművészeti fesztivál díját Mexikóvárosban.

Rózsás Lívia felidézte, hogy az installációval az Ars Electronicán találkozott: „mivel Magyarországon nincs az elektronikus művészetnek kiállítótere, arra gondoltam, hogy jó lenne egy ilyen, komoly díjakkal elismert munkát bemutatni”.

André és az építész Michel Décosterd az MTI-nek elmondták, ebben a munkában abból indultak ki, hogy miként tudnak természetes hullámmozgást mesterségesen létrehozni. Ennek érdekében öt alumíniumcsövet kapcsoltak egybe, és töltöttek meg olajjal, melynek áramlása befolyásolja a szerkezet mozgását, és ezzel az általa keltett hangot is.

„A fizikai kísérletekben az öttagú inga rendkívül alkalmas arra, hogy a káoszt bemutassák, mozgása ugyanis teljesen megjósolhatatlan. Itt azonban függőlegesből vízszintessé tettük ezt az ingát, amelyet a gravitáció helyett egy motor mozgat. Az volt számukra fontos, hogy ebben az öntörvényű mozgásban is felmutassuk a harmóniát, erre pedig tökéletesen alkalmas a zene” – fogalmaztak az alkotók.

A furcsa, kiszámíthatatlan lényre emlékeztető hangkeltő eszköz 25 perces performansza során a mozgást szimfonikus zenekari hangszerek felvett hangjai kísérik, melyek bár összetettségükben felismerhetetlenek és így nem azonosíthatók, mégis egyfajta harmóniává állnak össze.

A Cod.Act kinetikus hanginstallációja május 4-ig látogatható a Műcsarnokban.

Forrás: MTI