2014 évi zenei ösztöndíj – Fischer Annie-, Kodály Zoltán-, Lakatos Ablakos Dezső- ösztöndíjak

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. három zenei pályázatot hirdetett fiatal, hangszeres és énekes szólisták, zeneszerzők, zenetudósok, valamint jazz előadóművészek részére. A Fischer Annie-, Kodály Zoltán- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjakra 30, illetve 35 éves korig jelentkezhettek a fiatal előadó- és alkotóművészek.

Az ösztöndíjak elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson a tehetséges fiatalok pályakezdéséhez, kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez. A nyertesek a minisztérium jóvoltából 1 éven át részesülnek ösztöndíjban összesen 27 millió forint elosztásával. A díj hozományaként a 21 fiatal ösztöndíjas az országban számos helyen bemutatkozási lehetőséget kap.

Az idén százéves Fischer Annie háromszoros Kossuth-díjas zongoraművészről, a legnagyobb magyar zenepedagógusról elnevezett ösztöndíjak alapítója 1998-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium volt. 2014-ben a 1984. január 1-je után született, fiatal hangszeres és énekes szólisták pályázhattak, 10 fő részesült ebben az ösztöndíjban.

A Kodály Zoltánról elnevezett zenei alkotói ösztöndíjat 1984-ben alapították, fiatal zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok részére. 2014-ben az 1979. január 1-je után született fiatal zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok pályázhattak, illetve azok az 1977. január 1-je után született korábbi ösztöndíjasok, akik még nem töltötték ki a három ösztöndíjas intervallumot.

Idén 6 fő részesült Kodály-ösztöndíjban.

Az 1997-ben elhunyt Lakatos Ablakos Dezső altszaxofonosról nevezték el a jazz előadó-művészeti ösztöndíjat. 2014-ben az 1979. január 1-je után született fiatal jazz előadóművészek pályázhattak erre az ösztöndíjra, melyben idén 3 fő részesült.

A pályázatok kiírásárára minden év első hónapjaiban kerül sor. A zenei ösztöndíjak szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft., akik az adminisztratív feladatok mellett tanácsadással, fellépések szervezésével segítik az ösztöndíjasok munkáját.

Az ösztöndíjak számos, mára sikeres művésszé vált fiatalt indítottak el a pályán.

A 2014-es ösztöndíjak átadására gálahangverseny keretében kerül sor március 31-én, hétfőn 17 órától, a Zekeakadémia Solti György Kamarateremben. A koncerten régi (Balog József – zongora, Megyesi Schwartz Lúcia – ének, Horváth Bence – trombita) és új ösztöndíjasok produkcióit hallhatja a közönség. A belépés ingyenes.

A 2014 évi zenei ösztöndíjak díjazottjai

Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíj

Birtalan Zsolt (zongora)
Fülep Máté (ének)
Horváth Péter (klarinét)
Környei Miklós (gitár)
Palojtay János (zongora)
Taraszova Krisztina (zongora)
Bódi Zsófia (ének)
Kerek Erzsébet (zongora)
Márton Orsolya (hegedű)
Simon Dávid (fuvola)

Kodály Zoltán alkotói ösztöndíj

Dargai Marcell (zeneszerző)
Derecskei András (zeneszerző)
Horváth Bálint (zeneszerző)
Galambosné Riskó Kata (muzikológus)
Kedves Csanád (zeneszerző)
Matkó Tamás (zeneszerző)
Zarándy Ákos (zeneszerző)
Wettl Mátyás (zeneszerző)

Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészeti ösztöndíj

Lakatos Pecek Krisztián (bőgő)
Pozsár Máté (zongora)
Vörös Janka (ének)