Tevje újra a Broadwayn

2015 őszén visszatér a színpadra a Hegedűs a háztetőn, ez lesz az ötödik alkalom, hogy felújítják a világhírű darabot.

A darab Joseph Stein történetéből, Sheldon Harnick szövegével és Jerry Bock zenéjével született. A legújabb szereposztásról egyelőre nincsenek információk, az viszont már ismert, hogy Bartlett Sher rendezi és Jerome Robbins eredeti munkáját követve Hofesh Shechter koreografálja a művet.

A Sólem Aléchem jiddis nyelvű író Tóbiás, a tejesember című művéből készült Tony-díjas musical főszereplője a kis ukrán faluban, Anatevkában élő Tevje, a szegény ortodox zsidó tejesember, öt rebellis lány apja. Az eredeti, 1964-ben bemutatott produkcióban Zero Mostel alakította Tevjét. A darab csaknem nyolc évig volt műsoron, később Topol, Herschel Bernardi és Jan Peerce tenor is játszotta a tejesembert, Topol volt Tevje a világhírű 1971-es filmfeldolgozásban is.

A Hegedűs a háztetőn legutóbb 2004-től két éven át volt látható a Broadwayn, akkor Alfred Molina és Harvey Fierstein alakította a zsidó hagyományok ápolását mindennél fontosabbnak tartó tejesembert, aki emiatt összetűzésbe kerül lányaival. Bartlett Sher nemrég A szív hídjait állította színpadra, azelőtt pedig az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén című művet rendezte. 2008-ban Tony-díjat kapott.

Forrás: MTI