Popovics Tamás: Csavargó élet – Egy különös barátság és egy szenvedélyes szerelem története

A könyv olyan életrajzi elemeken alapuló regény, amelyben Popovics Tamás felvállalja azt, hogy a „pimasz” és majdnem mindig sikeres fiúból hogyan tudott érett, a saját életének értelmét megtaláló, önmagát megismerő felnőtt férfivá válni.

csavargo eletA világbajnoki címet is megszerző ökölvívó negyvenévesen, – saját bevallása szerint – élete egyik legnehezebb időszakában kezdett bele a kötet megírásába.  Így a megszületett történet eseményei is életének ebben a szakaszában kezdődnek. A főhős sportolói karrierje végén egészen másképp kezd figyelni az emberekre és saját kapcsolataira is.

„Korábban a kapcsolati tőkém vitte előre az életemet, és pontosan ezt kezdtem elhanyagolni, de mégis ekkor éreztem először azt, hogy élek.”

Az élet nehézségeit is megtapasztaló középkorú férfi véletlenül (?) találkozik egy csavargóval (Lev Nyikolajeviccsel) akinek személyében lelki támogatóra talál. Hosszú beszélgetéseik fokozatosan vezetik rá a regény főszereplőjét arra, hogy mi jelentheti a két legfontosabb szereteten alapuló társas kapcsolatban – a barátságban és a szerelemben – a minőséget. Érdekes ez azért is, mert ezzel a barátsággal szinte egy időben a szerelem is megtalálja a férfit Krisztina személyében. A három kulcsszereplő saját életútjának elbeszélésén keresztül a regény megfogalmazza azt is, hogy senkit nem szabadna megítélni addig, amíg nem tudjuk, hogy valakinek egy-egy döntését, viselkedését milyen körülmények, élethelyzetek határozták meg. Az egymásnak őszintén elmesélt, megélt események megalapozhatják a régen várt lelki nyugalmat is:

„Nem akartam többet a magabiztosság látszatát kelteni, hanem magabiztos akartam lenni, és a helyes utat járni.”

A történet nagy része Székesfehérváron játszódik, de a szereplők lelki fejlődésük során bejárják a Balaton északi partját és az Őrséget is. A cselekmény sok szállal kapcsolódik Afrika országaihoz is. A kalandos, XXI. századi, sokszor külsőségekben gondolkodó emberek környezetében játszódó történet másik nagy tanítása az, hogy mindannyiunk életében lehetnek olyan emberek, akik több mindenre tanítanak meg néhány hét alatt, mint amit képesek voltunk leszűrni az addigi életükből. Vegyük észre őket, figyeljünk rájuk, mert soha nem késő a változásra.

Tóth Judit Nikoletta írása

Popovics Tamás: Csavargó élet, Alexandra Kiadó, 2013