Hatalmas hadihajó áll a tavaszi londoni vikingkiállítás középpontjában

Hatalmas hadihajó lesz a British Museum tavaszi vikingkiállításának központi látványossága. Megnyitójával egyben a múzeum új kiállítóterét, a Sainsbury Exhibitions Galleryt is felavatják.

A száz meg száz fennmaradt deszkadarab és a hajó hosszúkás, karcsú alakját teljessé tevő fémbordák restaurálása lényegesen egyszerűbb munka volt, mint a vízi jármű csaknem ezer évvel ezelőtti megépítése, amely a becslések szerint több mint 30 ezer munkaórát vehetett igénybe – mesélte Gareth Williams, a kiállítás vezető kurátora.

A március 6-tól június 22-ig látogatható tárlatra a kurátor hatalmas dobozokba csomagolva, gigászi kirakós játékként kapta meg a hajó restaurálásához szükséges roncsokat Dániából. A hajó hadi célokat szolgált, csapatszállító volt, rettegtek tőle a meghódított népek, amerre csak vitorlázott – idézte a kurátor szavait a Past Horizons történelmi portál.

Noha a hajó legtöbb deszkája az évszázadok során elkorhadt a dániai Roskilde kikötőjének iszapos vízében, a 32 méteres hajógerinc teljes hosszában fennmaradt. A hajóorral és a tattal együtt majdnem 36 méteres bárka a valaha feltárt leghosszabb viking hajó, még az évszázadokkal később épült vízi járműveknél, köztük VIII. Henrik zászlóshajójánál is hosszabb. Feltételezik, hogy uralkodóé volt: talán Knut viking királyé, aki Skandinávia és Anglia nagy részét is meghódította.

A roncsot 1996-ban, a roskildei Viking Hajómúzeum bővítésekor fedezték fel, a Roskilde 6 nevet kapta. Mivel méretei miatt helyben nem lehetett kiállítani, éveken át vízzel teli tartályokban tárolták a maradványait, mielőtt a tavasszal nyíló londoni kiállítás számára előkészítették volna.

A hadihajót a kiállítóteremben olyan kincsek fogják körbevenni, amelyek a viking hódítás területeit képviselik az Északi-sarkvidéktől Észak-Afrikáig, Keleten egész Oroszországig és a Bizánci Birodalomig. A tárlókban viking kardokat, fejszéket és hadizsákmányt tekinthetnek meg a látogatók, köztük a viking hódítók által rabolt, látványos Vale of York-i ezüstleletet, amelyet egy hajdan vallási célokra használt edénybe csomagolva találtak meg.

(http://www.pasthorizonspr.com/index.php/archives/01/2014/mighty-viking-war-machine-takes-shape-british-museum-exhibition)

(http://www.britishmuseum.org/about_us/news_and_press/press_releases/2013/vikings_life_and_legend.aspx)

Forrás: MTI