drMáriás tárlata a Godot Galériában

II. Erzsébet titokban Geronazzo Máriával egyeztet a keleti nyitás politikájáról a Külön 2014 Nemzeti Parkban címmel nyílik kiállítás drMáriás politikus- és celebportréiból, valamint tájképeiből szerdán a fővárosi Godot Galériában.

drMáriás ezúttal nagyméretű tájképeket állít ki, amelyeken „a magyar táj egyszerre álomszerű és megtermékenyítő, valamint titokzatos és mocsárszerű valójában jelenik meg, ahol egyszerre ismerős és fantasztikus alakok lépnek színre. Egy nemzeti parkban, a mártélyi mocsárban készült tájképek az alapjai e képeknek, ahol hol az angol királynő csónakázik, hol egy ismeretlen nő keresi az arcát” – írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tárlat ajánlója szerint a vajdasági származású drMáriás (Máriás Béla) karácsonyi kiállításán minden a szeretetről szól. „Arról, ahogyan azt állandóan nélkülözzük, keressük, megtaláljuk, félreértjük, majd elveszítjük, elfelejtjük, elrejtjük, elűzzük, hogy azután újra meg újra, még a gyűlölet és a meg nem értés álarcai mögött is kénytelen-kelletlen felfedezzük, megtaláljuk és megszerezzük. Mert ahhoz, hogy normálisak maradjunk, s élni tudjunk, lépten-nyomon mérhetetlen szeretetre és a belőle fakadó megértésre van szükségünk”.

Szerepelnek a tárlaton az alkotó már széles körben népszerű, különböző világhírű festők stílusaiban és műtermeiben megjelenő váratlan szereplők, politikusok és celebek portréi is. Szanyi Tibor például Egon Schiele, Orbán Viktor Roy Liechtenstein, Kim Dzsong Un Mark Rothko, Ratko Mladics és Ferenc pápa Fernand Léger, Zámbó Jimmy Toulouse-Lautrec, Aczél György pedig Dubuffet műtermében jelenik meg.

„Olyan a közéletünk, amelyben a végletek jelenítik meg az alappilléreket és állandó ideológiai háború zajlik. Úgy gondolom, hogy ezek kiforgatásával lehetőséget nyitok az embereknek feloldódni ezek alól” – mondta drMáriás korábban az MTI-nek.

A tárlaton, amelyet Gerendai Károly műgyűjtő, a Sziget fesztivál főszervezője nyit meg, bemutatják Szombathy Bálint drMáriás című, nemrég megjelent képzőművészeti albumát is.

Forrás: MTI