A Pass-port trilógia a Bárka Színházban

A budapesti Bárka Színházban vendégszerepel kedden és szerdán a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház (KDSZ) és a szegedi MASZK Egyesület közös produkciója, a határ menti létet és kapcsolatokat bemutató Pass-port trilógia.

Az alkotók a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával 2011-2012-ben hozták létre a három színházi előadást: egyet a vajdasági, szerbiai életről és viszonyokról, egy másikat a magyarországiról Szegedre és a régióra összpontosítva, végül pedig a két produkció keresztmetszeteként egy harmadikat Pass-port Europe címmel.

Az első darabot A démonok városa – Pass-port Subotica/Szabadka címmel kedd este láthatja a budapesti közönség, a Maga az ördög – Pass-port Szeged/Segedin című produkciót, valamint a Pass-port Europe-ot pedig szerdán tűzi műsorra a Bárka. A színház honlapja szerint szerdán a két előadás között beszélgetésre is invitálják az előadás alkotóit a Bárka Kávézóba.

Az előadások előkészületi fázisában a színészek szociológiai kutatómunkát végeztek, anyagot gyűjtöttek, interjúkat készítettek arra keresve a választ, hogyan él a magyar kisebbség ebben a határ menti térségben és mit gondol a határ túloldalán élőkről. Az eredményeket, végkövetkeztéseket beépítették a produkciókba – olvasható a szabadkai színház MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

A Pass-port díszlettervezője Sinkovics Ede festőművész, a zenét Antal Attila szerezte, a darabot Urbán András rendezte.

A szegedi MASZK Egyesület Urbán András rendezővel és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal 2003 óta működik együtt. A közös munka eredményeképp 2011-ig 10 előadás jött létre, ezek közül több Magyarországon és külföldön is rangos fesztiváldíjakban részesült.

Forrás: MTI