A magyar-indiai művészeti kapcsolatokról tartanak konferenciát

Megkezdődött az indiai-magyar művészeti kapcsolatok emblematikus alakjáról, Amrita Sher-Gil festőművészről és a két ország kulturális együttműködéséről szóló kétnapos nemzetközi konferencia hétfőn Budapesten.

India földrajzilag ugyan messze van Magyarországtól, de szívünkhöz régóta közel – fogalmazott Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke megnyitó beszédében. Hangsúlyozta: a rendezvényen „sok kérdésre fogunk választ kapni, kételyeket fogunk eloszlatni, hitek erősödnek meg”. Fekete György elmondta, hogy „a két ország közötti szellemi vándorúton” olyan nagyszerű emberekkel lehet találkozni, mint Kőrösi Csoma Sándor, Rabindranáth Tagore, Mahatma Gandhi, Germanus Gyula vagy Stein Aurél.

Az MMA rendezte konferencia első napja az indiai-magyar kulturális kapcsolatokról szól, míg a második napon a festőművész életét és munkásságát vizsgálják a résztvevők. A tanácskozáson 23 előadó elemzi a két ország tudományos, festészeti, zenei, táncművészeti, irodalmi, néprajzi, építészeti kapcsolatait.

Az első előadást Lázár Imre, a Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője tartotta a Magyar-indiai kulturális kapcsolatok a változó időben címmel. A főosztályvezető elmondta: a kulturális együttműködés kezdete a 16-17. századra tehető, de a 20. század első felében erősödtek meg a kapcsolatok, sok magyar tudós, kutató, köztük Stein Aurél, Baktay Ervin és Germanus Gyula utazott Indiába.

Gáthy Vera, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense Gandhi és Magyarország – Mit tudtak és tudnak róla? című előadásában arra mutat rá, hogy Gandhi megtermékenyítő gondolatai a magyar közgondolkodásban nincsenek jelen.

Hadik András művészettörténész Medgyaszay István és India címmel az építész 1932-es indiai útjáról beszél. Az utazás írásos és különleges fényképanyaga a Medgyaszay István Építőművész-Emlékmúzeumban található.

Keserü Katalin művészettörténész, Amrita Sher-Gil munkásságának legavatottabb ismerője az alkotó és Magyarország viszonyáról tart előadást. Bemutatja a festőnő magyarországi képeit, és azt vizsgálja, hogy melyek azok a festői ismeretek, amelyeket párizsi tanulóévei idején magyarországi nyaralásai alatt tett magáévá, és miért nevezhetők főműveknek az 1938/39-ben Magyarországon festett képei.

A konferencia zárásaként kedden Lanczkor Gábor Amrita Sher-Gilről szóló versciklusa lesz hallható a szerző előadásában, majd a költővel Keserü Katalin és Köves Margit, a delhi egyetem magyar lektora beszélget.

A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Forrás: MTI