Ali Taylor: Puha pihe – Ősbemutató a KoMoD Színházban

Ali Taylor: Puha pihe
komoly mese egy felvonásban

„És ha nem tudnál megtartani, és lezuhannék?”

Adányi Alex, Herman Flóra

Adányi Alex, Herman Flóra

„Lenéznék. Aztán kivárnám, hogy tíz percig óbégass, lássam, érdemes-e lekínlódni magam. És ha még mindig kiabálsz, vigyáznék, hogy jó cipő legyen rajtam, amibe’ biztonságosan le tudok mászni. Aztán megtalálnálak össze-vissza kaszabolva, csuromvéresen. Elszívnék egy cigit. Aztán a karomba kapnálak, melegen tartanálak, puha pihébe bugyolálnálak.”

Ali Taylor Puha pihe című egyedülálló műve 2013. október 31-én, a KoMod Színház fiatal művészeinek jóvoltából kerül bemutatásra hazai színpadon először. A magyarországi ősbemutatót követően a darabot folyamatosan játssza majd a teátrum, valamint – az alkotók tervei szerint – középiskolás osztályok számára színházlátogatással egybekötött drámapedagógiai foglalkozást is tartanak majd az előadásokat követően.

Varga Ádám, Herman Flóra, Adányi Alex

Varga Ádám, Herman Flóra, Adányi Alex

Ali Taylor angol drámaíró első darabját (Porcelain) 2001 decemberében mutatták be a londoni Royal Court Színház Theatre’s Workers Writes fesztiváljának keretében. A Puha pihe (Cotton Wool) című színdarab premierje 2008 januárjában volt Drezdában, angol nyelven először 2008. április 1-jén a londoni Theatre 503-ban láthatta a közönség, Lisa Spirling rendezésében.  Magyar nyelven a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, majd a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata tűzte műsorára, Upor László fordításában. A szerző nagy örömmel fogadta a budapesti ősbemutató hírét, hiszen 2002-ben – drámaírói karrierje kezdetén – Magyarországon képviselhette hazáját a Pécsett megrendezett INTERPLAY fesztivál keretein belül.

A KoMod Színház előadását Tóth János Gergely rendezi, a szerepeket három fiatal, pályakezdő színész, Adányi Alex, Varga Ádám és Herman Flóra formálja meg.

Varga Ádám

Varga Ádám

Tóth János Gergely, rendező a készülő előadásról:
„Szeretném, ha ebben az előadásban titok lenne, varázslat és őrület. Az élet eufóriája és a halál képtelensége. Szerelem (is) legyen benne. Az életben talán a szerelem és a halál az, ahol létünk egyszerűen más ritmust kap. Egy nem e világi ritmust…  A darab részben egy nem e világi történet. De mi is a valóság? Hol húzódik a határ képzelet és valóság között? Képzeletünknek valóban teremtő ereje lenne? Az előadás szól a mindenkori, korán a felnőtté válásra kényszerült tizenéves generációról. A felnőtté válással való szembesülés nehézségéről. Három bolyongó és önmagát kereső tizenéves fiatal egymásra utaltságáról.”

A Puha pihe egy komoly mese sok humorral, vagyis egyfajta vidám-szomorú játék. Amilyen az életünk is, amelyben mi döntjük el, mennyiben merünk szembe nézni létünk szemtelen, abszurd realitásával. Szembe merünk-e nézni földrevetettségünkkel?

A színdarab Magyarországon Upor László fordításában, a szerző hivatalos engedélyével, a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

„Elücsörgök, elszívok pár cigit, megvárom, amíg a dagály kisodor a tengerre. Ha ez itt a világvége, lehet, hogy lecsurgok róla.”

puhapihe

Ali Taylor: Puha pihe
Fordította: Upor László

Játsszák: Adányi Alex, Varga Ádám, Herman Flóra

Dramaturg: Adorján Beáta
Világítástervező: Ilyés Róbert Leó
Játéktér: Tóth Teodóra, Tóth János Gergely
Rendező: Tóth János Gergely

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Helyszín: KoMod Színház – 1126 Budapest, Királyhágó utca 5/b.
Nyilvános főpróba: 2013. október 30. 20:20
Bemutató: 2013. október 31. 20:20
További időpontok: 2013. november 08., 23.  20:00

www.komodszinhaz.hu