Megjelent Tuomas Kyrö új regénye, A koldus és a nyúl – Könyvbemutató 2013. október 9-én

„Kyrö mesteri szinten műveli mind a humort, mind a szatírát, regénye egyfajta jellemzése modern életünknek, melytől néha nem idegenek a szürreális események sem.” (Patrick Beaumont – LA GAZETTE Nord-Pas de Calais)

Szeretettel várjuk a kötetbemutatóra október 9-én 18 órára a Kossuth Klubba (1088 Budapest, Múzeum u. 7.).

A Tuomas Kyrövel és Huotari Olgával Király Levente szerkesztő beszélget.
Az esemény házigazdája a Finnagora és a Magvető Kiadó.

 

A koldus és a nyúl

Tuomas Kyrö: A koldus és a nyúl
„A koldus, a maffiózó, az államfő és a vadnyúl”
Fordította: Huotari Olga

Hogyan lesz egy román koldus Finnországban előbb celeb, aztán miniszterelnök, ráadásul teljesen akarata ellenére? Hogyan győzhetjük le az orosz maffiát egy sebesült vadnyúl segítségével? Hogyan segíti a finn politikát Jézus Mähönen? Tuomas Kyrö jellegzetesen fanyar északi humorral eleveníti fel és teszi aktuálissá a világszerte ismert A nyúl éve című (szintén finn) kultuszregény kulcsmotívumait. Bevándorlók, nacionalisták, orosz maffiózók, korrupt politikusok az egyik, békét és nyugalmat kereső (kis)polgárok, boldogulni igyekvő nincstelenek és egy rémült nyúl a másik oldalon. A világ már nem az a nyugodt, békés hely, mint egykor volt, ám a dolgok attól még jóra fordulhatnak.

Részlet a regényből

Ha Jegor Kugart megszondáztatták volna, olyan másfél ezreléket fújt volna bele. Ebből kifolyólag az után érdeklődött, tud-e Vatanescu vezetni. Vatanescu bólintott, annak tudatában, hogy ha nem szól egy szót sem, kevesebb hibát vét.

A volánnál ülve hagyta legördülni az autót a hajó gyomrából a kint derengő világosságba, és ebben a világosságban a világosságon kívül érezte magát. Jegor utasításának megfelelően a zöld vonalat választotta – nincs elvámolnivaló, nincs mondanivaló, csak titkolnivaló, és nagyon nehéz a sebességváltóval kettesből hármasba kapcsolni. Jegor Kugar bepötyögte a navigátorba a célt, a készülék válaszolt, hogy a távolság valamivel több egy kilométernél.

Megjelenés ideje: 2013. 10. 01.
Terjedelem: 304 oldal
Méret: 132 x 190 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 1431 29 2

 

Tuomas Kyro - Fotó: Laura Malmivaara

Tuomas Kyro – Fotó: Laura Malmivaara

Tuomas Kyrö

Tumoas Kyrö 1974-ben született Helsinkiben.

Tuomas Kyrö a kortárs finn irodalom egyik legsokoldalúbb alakja, rendkívül termékeny és népszerű szerző. Több műfajban is otthonosan mozog: írt már regényt, színdarabot és publicisztikát, de képregényrajzolóként és karikaturistaként is ismert.

Rendszeresen fellép a közismert „Have I Got News for You” televíziós műsor finn változatában (Hyvät ja huonot uutiset).

Számos irodalmi díj birtokosa (pl. a Kalevi Jäntti Alapítvány Irodalmi Díja 2005-ben és a Young Aleksis Prize 2006-ban).

„Liitto” című művét 2005-ben jelölték a Finlandia díjra, amely a legrangosabb finn irodalmi elismerés. A koldus és a nyúl az első regénye magyarul.

Tuomas Kyrö feleségével és gyermekeivel a finnországi Janakkalában él.

A szerző kiadónál megjelent műve:
A koldus és a nyúl

Forrás: Magvető Kiadó