Felhívás!

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum 2014-ben rendezi meg TOLVALY ERNŐ életműkiállítását.

Tolvaly Ernő a magyar képzőművészeti élet titokzatos alakja. Csendes személyisége ellenére az 1970-es évek óta 2008-ban bekövetkezett haláláig nagy hatást gyakorolt pályatársaira művészként, szervezőként, tanárként egyaránt. Munkáiban a festészetet és annak alapkérdéseit állította vizsgálódásának középpontjába. Bár több műfajban is alkotott, festményei mellett akciókat, fotókat, objekteket, installációkat is készített, ezek közös szellemi bázisa a képalkotás, a látvány, a szín, a tükröződés és az érzékelés iránti folyamatos érdeklődés volt.

Műfaji sokszínűsége híven tükrözi kíváncsi, kutató személyiségét és humorérzékét is. Késői műveiben korokon, stílusokon átjárva virtuóz technikával újrafestette a nagy elődöket (például Cézanne, Monet), mintegy belehelyezkedve azok képalkotási tevékenységébe.

A retrospektív kiállítás a főbb tartalmi ívek mentén bemutatja az életmű minden szakaszát, Tolvaly munkamódszerét és pedagógiai munkásságát is. Az alkotásokat olyan archív dokumentumok egészítik ki, melyek egyúttal betekintést adnak a hetvenes és nyolcvanas évek hazai művészeti életébe is. A kiállítási katalógus részét képezi majd egy a teljességre törekvő, az egész életművet felölelő műtárgylista is.

A kiállításhoz és az életmű-katalógushoz ezúton keressük azon gyűjtőket, tulajdonosokat, tanítványokat, barátokat, akiknek bármilyen Tolvaly Ernő mű, esetleg dokumentáció van a birtokában. Anonimitásukat, amennyiben kérik, megőrizzük!

Jelentkezésüket várja a kiállítás rendezője:

Üveges Krisztina, művészettörténész
Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
t: (06 1) 555 34 36
e-mail: uveges.krisztina@ludwigmuseum.hu

Forrás: Ludwig Múzeum