Weöres 100 – Konferencia a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A száz éve született Weöres Sándor tiszteletére szervez egész napos programsorozatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem szombaton. A konferencia, szakmai beszélgetések után az egyetem diákjai Weöres Sándor műveiből adnak elő válogatást.

Az ingyenesen látogatható programokat az egyetem Vas utcai épületében rendezik meg. A rendezvény Ascher Tamás rektor megnyitójával indul a Nádasdy teremben, ahol ezt követően A csodálatos delejesség – Weöres-művek színpadon és filmvásznon címmel konferenciát tartanak, amelynek előadója Radnóti Zsuzsa, Nánay István, Jákfalvi Magdolna, Győrei Zsolt és Stőhr Lóránt lesz.

Délután Szent György és a (háromfejű) Sárkány címmel Zsámbéki Gáborral Karsai György színháztörténész, kritikus, egyetemi tanár beszélget a három Szent György és a Sárkány-rendezéséről.

A Várkonyi teremben Weöres-mondó verseny címmel rendeznek versenyt, amelyen az egyetem hallgatói vesznek részt. A zsűri elnöke Huszti Péter, tagja Molnár Piroska, Ráckevei Anna, Fekete Ernő és Bárdos András.

A Padláson „piros alma álom” címmel a Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter vezette negyedéves színművész osztály beszédvizsgájából láthat részleteket a közönség, emellett válogatást hallhat Weöres Sándor megzenésített verseiből. Zongorán a zeneszerzők – Kovács Adrián, Lustyik Ákos és Mátyássy Szabolcs – működik közre.

Forrás: MTI