Bridging Europe – Európai Hidak: 2013 Csehország – Miroslav Vitouš-Jiří Stivín Trió

Időpont: 2013. szeptember 16. 19:30 – 21:30
Helyszín: Fesztivál Színház

Miroslav Vitouš – bőgő, Jiří Stivín – fuvola, Stefano Bagnoli – dob

Miroslav Vitouš

Miroslav Vitouš

A világhírű cseh jazzmuzsikusok közül is Miroslav Vitouš az, akit a legtöbben ismernek. A Weather Report zenekar alapító tagjának bőgőjátékát az I Sing the Body Electric vagy a Sweetnighter albumokon élvezhették az 1970-es évek elején virágzásnak indult új stílus, a jazz-rock hívei. Ez az együttműködés nem volt minden előzmény nélküli: az 1960-as évek végén a New Yorkba települt Vitouš még Art Farmerrel, Freddie Hubbarddal és Clark Terryvel is játszott, és korszakos jelentőségű lemezeket készített Chick Coreával. Néhány csendesebb évet követően akkor vált ismét ünnepelt előadóvá, amikor 2003-ban megjelentette Universal Syncopations című szólólemezét Jan Garbarek, Chick Corea, John McLaughlin és Jack DeJohnette partnerségével. 2009-ben tette az asztalra szintén sokat méltatott Remembering Weather Report albumát, amelyen felidézte a zenekar kezdeti, még szabad asszociációk által épített zenei világát.
Vitouš mindig arra törekedett, hogy a bőgőt a kísérő szerepből szólisztikus hangszerré előléptetve egyedi atmoszférát teremtsen. Törekvései e szempontból is találkoznak honfitársa, Jiří Stivín fuvolás elképzeléseivel, aki szinte minden hangszeren kipróbálta magát, és nemcsak a jazzben, de a barokk zenében is egyedülálló virtuózként tartják számon évtizedek óta. Ugyanez mondható el a klasszikus ütős alapokkal rendelkező Stefano Bagnoliról, aki Benny Golsontól Johnny Griffinen át Chucho Valdésig a legnagyobbakat kísérte. Beceneve, a Brushman jelzi, hogy boszorkányosan kezeli a dobseprűt.

Rendező: Művészetek Palotája

Erre a koncertre jegyét a Művészetek Palotája saját jegypénztáraiban Edenred Ticket Culture & Sport- és Top Prémium ajándékutalvány, Sodexo Kultúra-, Bónusz és Ajándékutalvány, Puebla Ajándék- és Kultúra utalvány, Művészetek Palotája ajándékutalvány ellenében, valamint a SZÉP-kártya szabadidő keretének terhére is megvásárolhatja.

Érvényes Élmény-, illetve Ínyenc-kártyával a Müpa-kártya által nyújtott kedvezmény személyes vagy online vásárláskor is igénybe vehető.

Jegyárak: 2500, 3200, 3900 Ft

Forrás: Művészetek Palotája