Tolnay Klárira emlékeznek születésnapján Mohorán

Ünnepi emlékműsorral és hangversennyel emlékeznek Tolnay Klárira születésének 99. évfordulója alkalmából a Nógrád megyei Mohorán július 27-én.

tolnay klariA Tolnay Klári Emlékházban tartott ünnepségen Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója emlékezik a színművészre Pongrácz Ágnes költő közreműködésével – mondta el az MTI-nek Balla István, az emlékház vezetője.

Hangversenyt ad Fenyő Gusztáv zongoraművész, a Skót Királyi Akadémia mestertanára és Klenyán Csaba Liszt-díjas klarinétművész. Ember Csaba karnagy vezetésével fellépnek a 27. Zene határok nélkül nemzetközi muzsikustábor tanárai és hallgatói.

Mohorán 2008 szeptemberében Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök nyitotta meg a Tolnay Klári Emlékházat. A kétszeres Kossuth-díjas színésznő pályafutását, privát életének pillanatait megörökítő fotóanyag, jelmezei, személyes tárgyai abban a faluban találtak otthonra, amelyet Tolnay Klári a béke szigetének nevezett.

Az 1998-ban elhunyt híresség már nem láthatta a múzeumot, de korábban személyesen is több tárggyal ajándékozta meg a gyűjteményt. Tolnay Klári 1914. július 17-én Budapesten született, és a Nógrád megyei faluban töltötte gyerekkorát.

Születésének évfordulóján minden évben megemlékeznek róla Mohorán.

Forrás: MTI