Vége a fémkorszaknak a New York-i Metropolitan Múzeumban

Papíralapú belépőjegyekre cserélik le hétfőtől a kiállítóhely legendássá vált színes fémkitűzőt, amelyek pedig nagyon népszerűek voltak a turisták és amatőr művészek körében.

A fém belépőgombok 16 különböző színben léteztek, és minden nap csak egy adott szín volt érvényes. A múzeum, sőt már-már New York emblémájává vált kitűzők lecserélését azonban minden népszerűségük és nosztalgia ellenére is elkerülhetetlenné tette a fémárak elmúlt években végbement emelkedése.

Amikor a cikornyás M-betűt ábrázoló fémgombot 42 évvel ezelőtt használni kezdték, még csak évi egymillió kellett belőle, manapság azonban már évi több mint hatmillió látogató keresi fel a múzeumot. Csak az utóbbi öt évben dollártízezrekkel nőtt a fémlapocskák beszerzésének költsége. A megtakarítást új időszaki kiállításokra fordítják.

Az ikonikus múzeumi belépők eltűnését „sokkoló hírnek” nevezte a The New York Timers. A Huffington Post című hírportál „egy korszak végéről” cikkezett és javasolta, hogy egy perces néma csenddel adózzanak a Met-belépő halálának. A The New Yorker szerint „egyszerűen nem lehetett nem szeretni” a fémlapocskákat. A kitűzhető színes múzeumi belépőket szerették a turisták, akik magukkal vitték szuvenírként, sőt sokan különféle művészeti alkotásokat, például „ruhákat” készítettek belőlük.

A papíralapú belépő bevezetése egybeesik a hétnapos nyitvatartáséval; a tavaly rekordszámú, 6,28 millió látogatót vonzó Metropolitan Művészeti Múzeum sok más múzeumhoz hasonlóan eddig hétfőnként zárva tartott.

Forrás: MTI