Fake News a Francia Intézetben!

Fake news, összeesküvés-elméletek, pletykák… hogyan különböztessük meg a valódit az álhírtől?

A digitális forradalomnak és a közösségi oldalak térnyerésének köszönhetően az információk kimeríthetetlen forrásához való hozzáférés komolyan próbára teszi kritikai képességünket és a megbízható és hamis információk megkülönböztetésének képességét. A Francia Intézet egy héten át a média szerepére összpontosít a fake news elleni küzdelemben, egy kiállítás, filmvetítés, kerekasztal-beszélgetés és Micro Folie előadások segítségével járjuk körül a témát.

▪️Kiállítás: Fake news: művészet, fikció, hazugság (április 15. – június 15., magyar és francia nyelven)

Álhírek, ahogy a művészek látják: A fake news elleni küzdelem hetén a Francia Intézet bemutatja Fake news: művészet, fikció, hazugság című kiállítást, amely olyan művészek alkotásait gyűjti össze, akik figyelmeztetnek a hamis információk terjedésére a digitalizált világunkban. A kiállítás utazásra invitálja a látogatókat a valóságon, az értelmezésen és az érzékelésen keresztül, ennek folyamán megértjük és megfejtjük a hamis információk mechanizmusát.

▪️Filmvetítés: Azért nézz fel! (április 16., kedd, 18.30, francia nyelven, magyar felirattal)

Bruno Dumont filmje Léa Seydoux, Blanche Gardin és Benjamin Biolay főszereplésével. „Bruno Dumontnak köszönhetjük Léa Seydoux egyik legjobb alakítását. Egy újságírónő, akit csapdába ejt, majd tönkretesz a média.” Le Monde

Kerekasztal-beszélgetés: Fake news és demokrácia a digitális korban (április 17., szerda, 18.00, magyar és francia nyelven)

Mi az újságírók szerepe az álhírek elleni küzdelemben? Elegendő-e a médiaszolgáltatás szabályozása? Milyen oktatást nyújtsunk a fiataloknak és az idősebbeknek a médiáról és a félretájékoztatás veszélyeiről? Az AFP, a BME, a Fake Off egyesület és a Political Capital együttműködésében.

A kerekasztal résztvevői: 

  • KREKO Péter, a Political Capital Institute ügyvezető igazgatója, politológus, szociálpszichológus és dezinformációs szakértő (moderátor);
  • Aude FAVRE, újságíró, dokumentumfilmes, a Fake Off egyesület elnöke;
  • NAGY Krisztina, jogász, a budapesti BME médiajogi tanszékének adjunktusa, az Idea Alapítvány és a Televele Médiapedagógiai Műhely Egyesület alapító tagja;
  • Jastinder KHERA, az Agence France Presse (AFP) európai tényellenőrző szolgálatának szerkesztője;
  • Pascal FROISSART, Egyetemi tanár, a CELSA – Információs és Kommunikációtudományi Főiskola igazgatója.

▪️Előadás: Micro-Folie Citizen Facts (április 18., csütörtök 18.00, francia nyelven)

Az ARTE Online keresztes hadjárat az abortusz ellen című dokumentumfilmjének vetítése, majd beszélgetés Aude Favre újságíróval és youtuberrel. 

▪️Előadások: A Micro-Folie keretében (április 15 -19., francia nyelven)

Az ARTE France és a Babel Doc által készített Citizen Facts című sorozat 5 epizódjának vetítése.