Gödöllői Iparművészeti Műhely: RÉTEGREND – Katona Szabó Erzsébet textilművész kiállítása – Válogatás az életműből

A kiállítás Katona Szabó Erzsébet (1952–2024) Ferenczy Noémi-díjas textilművésznek, érdemes művésznek, Gödöllő város díszpolgárának az életművéből mutat be válogatást a gödöllői Várkapitányi lak épületének tizenegy termében. Katona Szabó Erzsébet az elmúlt hónapokat kiállításának előkészületeivel – a művek válogatásával, egy bőrmunka befejezésével – töltötte. A kiállítás előkészítése során több beszélgetést felvettünk, amelyekben Katona Szabó Erzsébet az alkotói motivációiról, az őt foglalkoztató témákról és inspirációkról mesélt. A régóta várt kiállításmegnyitót azonban legnagyobb fájdalmunkra már nem érhette meg. Az esemény így végül emlékkiállítássá alakult a művész négy évtizedet felölelő, egyedülálló és sokszínű életművéből abban az épületben, amelyben Katona Szabó Erzsébet a Gödöllőre való letelepedése után, 1984–1990 között alkotott.

Katona Szabó Erzsébet – Fotó: Czimbal Gyula

A kiállítás bemutatja Katona Szabó Erzsébet legfontosabb alkotói korszakait, a korai kárpitokon és öltözékeken keresztül az életművet meghatározó bőrkollázsok létrejöttéig. A tárlat a teljesség igénye nélkül, válogatott műcsoportokon, archív fotókon és videófelvételeken keresztül mutatja be a művészt foglalkoztató témákat és médiumokat. A kiállításon kiemelt helyet kapnak a művész elmúlt két évtizedben készült autonóm bőralkotásai, amelyeken keresztül nyomon követhetjük a művész párbeszédét a velúrbőr a különleges anyagával. A művek mellett a kiállítás Katona Szabó Erzsébet kifogyhatatlan alkotó ereje és mindig sugárzó, inspiráló személyisége előtt is tiszteleg a tárlaton látható archív fotókkal, és a művésszel készített legutolsó videóinterjú levetítésével.

KURÁTORI KONCEPCIÓ

A Várkapitányi lak épületében egymásra rétegződik négy évtized. Katona Szabó Erzsébet műhelye az 1980-as években ebben az épületben működött, az egykor itt zajló alkotói folyamatban létrejövő munkák most lezárt művekként térnek vissza az időközben restaurált terekbe. A kiállítás Katona Szabó Erzsébet több alkotói területét érinti: a gobelinek, ruhakollekciók, gyapjú-, papír- és bőrkollázsok bemutatásával arra törekszünk, hogy megjelenjenek a témák, amelyek foglalkoztatták. A rétegek kérdése mindegyre, minden formában foglalkoztatta, minden művészeti területen kísérletezett vele: a ruhákban, a gyapjúkárpitokban, az áttetszőség használatában, a gyűrés, rátétek komponáló funkciójában, a rétegezéstől, gyűréstől megváltozó anyagi tulajdonságok felhasználásában. A gobelinekben meg-megbontotta a szövet „bőrét”, hogy előtűnjön a felvetőszál. A bőrkollázsokban is meghatározó a többrétegűség, és az azt radikálisan feltáró, megbontó áttörtség. Az évtizedek alatt egyedi kollázstechnikája is alakult. Ez jelenik meg a papírmunkák létrehozásánál is, a papír- és írásrétegek egymáson sokszorozódva hordozzák-rejtik az üzenetet.

A kiállításra szánt művek válogatása során végig munkált bennünk a kérdés, hogy mi a közös vonás a különböző korszakok alkotásai között, találunk-e valamit, ami ezt a sokszínű alkotóutat egységbe foglalja. Az életmű rétegzettségének feszültsége vagy épp harmóniája: van-e itt (réteg)rend, ami összetartja a struktúrát. Tisztában kell lenni az anyagok egymásra való rétegződésének kölcsönhatásaival ahhoz, hogy működő, élő művek jöhessenek létre. Az építészeti szakkifejezésnek ebben az esetben nem csak a metaforikus jelentéséről (vagyis az életmű időbeli, térbeli rétegeinek egymásra rendeződéséről) van szó, hanem az anyagismeretről, ami nélkül semmilyen szellemi vagy fizikai építmény, mű nem állja meg a helyét: a megfelelő sorrendben kell egymásra kerülniük a szükséges rétegeknek, nem hiányozhat egyetlen, az avatatlan szem számára akár fölöslegesnek tűnő összetevő sem, csak így jöhet létre új minőség.

Az életmű rendeződő rétegei közti kapcsolat Katona Szabó Erzsébet elmondása szerint az ő változatlan attitűdjében rejlik, abban az értelemben, hogy mindig kereste, melyek az adott anyag magában foglalt és (csak) általa kibontakoztatható sajátosságai. Az alkotás során egyfajta teremtő együttműködésben állt az egyes matériákkal. A végeredményt így kettejük közös lehetőségei határozták meg.

„Az anyagok szerkezeti törvényei saját vizuális nyelvet kívánnak. Tanulmányozásuk, később alkalmazásuk alkotói izgalmat váltott ki bennem, majd miután „megfejtettem a titkot”, kerestem más lehetőséget, más anyagot az új kalandhoz.”  
Katona Szabó Erzsébet

Gödöllői Iparművészeti Műhely

RÉTEGREND
Katona Szabó Erzsébet textilművész kiállítása
Válogatás az életműből

2024. április 13. – július 14. I Várkapitányi Lak, Gödöllő

MEGNYITÓ

Kiállításmegnyitó: 2024. április 13. szombat 16 óra

A kiállítást köszönti I Dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere
A kiállítást megnyitja I Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára
A megnyitón fellép a Terra Profonda zenekar – Vincenzo LoBuglio, Kiss Krisztián, Szabó Mátyás

Koncepcióalkotó I Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas textilművész

A kiállítás kurátora és a kiállítást rendezte I Szabó Emma Zsófia művészettörténész
Felelős kiadó I Hidasi Zsófia, a Gödöllői Iparművészeti Műhely művészeti vezetője

Katona Szabó Erzsébet: Eső és tenger, 2016, bőr kollázs, sertésvelúr, egyéni technika, 125×125 cm

PROGRAMOK
MŰHELYNAP
2024. április 27. szombat 10.00–12.00
A kiállításhoz kapcsolódó alkotói foglalkozás kisgyerekes családoknak

TÁRLATVEZETÉS
2024. május 11. szombat 16.00
A kiállításon tárlatvezetést tart Dudás Dezső művészettörténész, kurátor

MŰHELYNAP
2024. május 25. szombat 10.00–12.00
A kiállításhoz kapcsolódó alkotói foglalkozás kisgyerekes családoknak

TÁRLATVEZETÉS
2024. június 15. szombat 16.00
A kiállításon tárlatvezetést tart Dr. Keserü Katalin művészettörténész

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
2024. június 22. 18.00–22.00
A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai, alkotói foglalkozásokkal várjuk a látogatókat

FINISSZÁZS
2024. július 13. szombat 16.00
A kiállításon tárlatvezetést tart Dr. Husz Mária művészettörténész

NYITVATARTÁS

A kiállítás megtekinthető szombatonként 10–18 óráig és vasárnaponként 14–18 óráig, illetve előzetes bejelentkezés alapján más napokon is. Bejelentkezni az info@gimhaz.hu e-mail címen lehet. A kiállítás a következő napokon zárva tart: 2024. június 1–9. és június 23.

TÁMOGATÓI BELÉPŐJEGY

A kiállítást 1500 Ft-os felnőtt és 800 Ft-os diák/nyugdíjas támogatói belépőjeggyel lehet megtekinteni. A kiemelt támogatói belépőjegyünk 3000 Ft-ba kerül. A támogatói jegy megvásárlásával a kiállítás megvalósulásához járulnak hozzá a látogatók.

HELYSZÍN

Várkapitányi Lak, 2100 Gödöllő, Szabadság út 2.
Támogatók I Gödöllő Város Önkormányzata I Magyar Művészeti Akadémia
Grafika I Szabó Lilla Laura

A kiállítás a Gödöllői Iparművészeti Műhely szervezésében valósul meg.
www.gimhaz.hu I info@gimhaz.hu