„Erős kapocs” – Nemzedékről nemzedékre – Időszaki kiállítás a Bibliamúzeumban

Szerző, fotók: Tóth Judit Nikoletta

Március 23-tól látogatható a Ráday utcai Biblia Múzeumban a Nemzedékről nemzedékre című időszaki kiállítás, amely ifj. Böhm József nagyváradi születésű orvos-gyűjtő 1960-as évek óta, édesapja által megalapozott gyűjteményéből válogat.

A különleges múzeum különleges tárlatának a Kollár vonósnégyes játékával is kísért megnyitóját a gyűjtő személyesen, családja kíséretében jelent meg és mesélt a kollekció egészének és egyes darabjainak történetéről, a gyűjtés mint tevékenység motivációiról és fontosságáról. A múzeum Facebook oldaláról ifj. Böhm József által idézve:

„Apám példáját követve számomra is az értékek megőrzése a legfontosabb… Úgy éreztem, a művészet erős kapocs a szülőföldemmel. Édesapám gyűjteményét nemcsak átvettem, hanem bővítettem is. A kollekció ma már körülbelül háromszáz darabból áll.” jól összefoglalja a beszélgetés lényegét, ha annak hangulatát nem is. A kétszintes tér felső részén a múlt századi, jellemzően nagybányai, annak alagsorában a modernebb alkotások kaptak helyet oly módon, hogy az érdeklődőnek lehetősége van az épület adottságaiba is betekintést nyerni. Ráadásul az alsó szinten kialakított tárlatrész illeszkedik a kiállítórész állandóan megtekinthető alkotásaihoz, így a néző megoszthatja idejét és figyelmét ezek között.

A Böhm család több mint fél évszázados műgyűjtő tevékenységének eredménye, a közel 300 alkotásból álló gyűjtemény felbecsülhetetlen értékkel bír. Nem csupán anyagi, de művészettörténeti értelemben is, hiszen Erdélybe nyúló alkotói gyökerei példátlanul sokrétűek. A világ, és azon belül hazánk több vidéki pontján részben vagy egészben bemutatkozó gyűjtemény felbukkanása mindig sikeres tárlatokat eredményez. Így van ez most is.