Benedict Cumberbatch Budapesten – legalábbis az élethű viaszmása

Szerző, fotók: Marity Mira

Cirka 15 évvel ezelőtt volt szerencsém látni a londoni Madame Tussauds panoptikumot, ami már akkor is gyermeki és ujjongó ovációt váltott ki belőlem. Igazából nem is a viaszcelebek nyűgöztek le, hanem az igazán para horror kamra, ahol a leghíresebb angol gyilkosokkal rémisztgették a látogatókat, élő szereplők, félelmetes hang- és fényeffektek segítségével. Az élmény nagy benyomást tett rám, főleg, hogy akkor még nagyobb anglomán voltam, mint most. A brit klasszikus írók és költők, sorozatok és filmek ugyanis gimnazista koromtól – és azóta is – örök favoritjaim. Ezért a budapesti Tussauds panoptikum meghívása duplikált öröm volt a számomra, mert a magyar viaszmúzeum mellett az egyik rajongott kedvencem, Benedict Cumberbatch viaszmását is az elsők között láthattam.

„Guilty pleasure”, szokták mondani a tengerentúlon, vagyis ’bűnös élvezet’. És bizony nagy szükségünk van néha egy-egy ilyen felhőtlen, szórakoztató órára, pusztán azért, hogy cél nélkül jól érezzük magunkat, teret engedve a saját magunk szórakozásának. Valami ilyesmit éreztem, amikor beléptem az impozáns terembe, ahol a sokak által imádott újkori BBC-s Sherlock élethű replikáját megláttam. Írhatnám persze azt is, hogy Dr. Strange, Patrick Melrose vagy Smaug, de a szofisztikáltabb sorozatnézők számára Benedict örökre Sherlock Holmes marad, a BBC zseniális és formabontó szériájának köszönhetően.

Benedict Cumberbatch-ot egyébként csak imádni lehet. Noha ő az egyik legkeresettebb brit színész Hollywoodban is, nem kapta el a fogaskerék. A 47 éves sztár szerény, kedves és intelligens, és a stílusa egyenesen lenyűgöző. Mégis olyan sztárallűrök nélküli pozitív személyiség, akiről olyan rendkívüli dolgokat lehet elmondani, hogy hat nyelven beszél, egy évig tanított angolt egy tibeti kolostorban, és olyan rangos elismeréseket hozott a tehetsége, mint az Emmy-, Laurence Olivier- vagy a BAFTA-díj. S ha még lehet mindezt fokozni, az angol színész munkásságát és jótékonysági tevékenységét elismerve II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom érdemrendjének parancsnoki fokozatával tüntette ki őt 2015-ben.

A budapesti Madame Tussauds elegánsan és stílszerűen készült a sztár viaszmásának ünnepélyes átadására. A kiállítótermet hangulatos könyvtárszobává alakították a hatalmas LED-fal segítségével, tejes teát, háromszög alakú szendvicset és teasüteményt szervíroztak. Az eseményre olyan illusztris vendégeket hívtak, mint Paul Fox nagykövet a brit konzulátusról, a Brit Kereskedelmi Kamara, és persze Simon Kornél a szinkronstúdióból, aki Cumberbatch magyar hangját biztosítja ellenállhatatlan orgánumával. A szervezőktől megtudtuk, hogy a brit színész komolyan vette viaszmása elkészítését. Ő maga is részt vett a gyártásban, a hajszálak egy részét illesztette a figura fejére. Simon Kornél elismeréssel beszélt a vetítése óta már kultsorozattá vált Sherlock-ról, de azt is kiemelte, hogy kedvenc munkája az volt, amikor az Enigmát feltörő híres matematikus, Alan Turing bőrébe bújt Benedictet kellett szinkronizálnia, a Kódjátszma című remekműben.

Benedict Cumberbatch fantasztikusan élethű viaszmása egyébként a bécsi Madame Tussauds-ból érkezett, és pár hónapig Budapesten marad, a Dorottya utcai panoptikumban. A színész szobra elegáns lazasággal foglal helyet egy fotel karfáján, és természetesen selfie-t is lehet vele készíteni, egy szcénába illő nagyítóval. Amivel egyébként érdemes végigpásztázni a viaszfigurát, hogy lássuk, milyen hihetetlen precizitással és professzionizmussal készítették a kézműves művészek és szakemberek. A színésznek egyébként most éppen megint aktualitása van, ugyanis ő a főszereplője annak a zseniális és egyedi Wes Anderson rövidfilmnek, aminek a címe – Henry Sugar csodálatos története. Az alkotás pedig az idei Oscar-gálán bezsebelt egy kis aranyszobrot. “Benedict figurájának érkezése és a különleges világ, amit köré teremtettünk, újabb bizonyítéka annak, hogy nálunk mindig történik valami izgalmas.” – mondta Óhidi Zsuzsanna, a Madame Tussauds Budapest operatív igazgatója.

https://www.madametussauds.hu/hu/