Karácsonyra várva – Ünnepi készülődés a budapesti Lengyel Intézetben

Egész nap, minden korosztálynak!

Időpont: 2023. december 9. (szombat), 10.00 – 18.00 óra
Helyszín: Lengyel Intézet – 1065 Budapest, Nagymező u. 15.

A budapesti Lengyel Intézet egész napos rendezvénnyel vár minden karácsonyra készülődő érdeklődőt december 9-én, szombaton. Lesznek workshopok, adománygyűjtés, valamint vásár karácsonyi dalok kíséretében, mindez lengyel fűszerezéssel.

Ezen a napon a Lengyel Intézetbe látogatók nem csak megvehetik, de el is készíthetik karácsonyi ajándékukat. A kézműves foglalkozások kedvelői három különböző tematikájú és szellemiségű workshop közül választhatnak: készíthetnek ételből egyedi ajándék- és dísztárgyakat, karácsonyi üdvözlőlapot szeretteiknek vagy dönthetnek éppen a hagyományos betlehem elkészítése mellett is. A kevésbé vállalkozó szelleműek a lengyel karácsonyi vásáron gazdagíthatják ajándék arzenáljukat: ékszerek, kerámiák, könyvek, karácsonyfa díszek, kézműves tárgyak, játékok és édességek, valamint sok más lengyel finomság formájában.

A rendezvény során igazán jót cselekedni is lesz lehetőség. A Lengyel Intézet Izabela Kęciek asszony, a budapesti lengyel nagykövet feleségének védnöksége alatt egy adománygyűjtést hirdetett meg. Az ezen a napon és december 12-ig tartó gyűjtés felajánlásaiból egy magyarországi árvaház lakói számára teremthetünk közösen örömteli pillanatokat.

Az autentikus lengyel ünnepi hangulatot lengyel karácsonyi énekek előadása garantálja. A belépés díjtalan.

Program:
10.00 – 13.00 – Workshop minden korosztálynak, melyen a Mikulás kamrájában talált finomságokból (kockacukor, földimogyoró, áfonya, fahéjrúd) alkotunk Virág Szilvia vezetésével. Elkészül a világ legkisebb Mikulása, hű társa, a rénszarvas és a hóember is.

10.00 – 18.00 – Adománygyűjtés Izabela Kęciek asszony, a budapesti lengyel nagykövet feleségének védnöksége alatt. Az adományokat (jó állapotban lévő ruházat, játék, magyar nyelvű könyvek) december 9-én 10.00 – 18.00 között, hétköznap 2023. december 12-ig 9.00 – 17.00 óra között van lehetőség leadni. A felajánlások egy magyarországi gyermekotthon lakói számára kerülnek átadásra.

Az adománygyűjtő akció kiemelt támogatói a Lengyel Kiegészítő Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola és Kiegészítő Nemzetiségi Óvoda, valamint a Lengyel Nagykövetség mellett működő Petőfi Sándor Lengyel Iskola.

13.00 – 15.00 és 16.00 – 18.00 – Lengyel karácsonyi énekek Deák Júlia (fuvola), Fanni Nizalowski (hárfa) és Dori Nizalowski (ének) előadásában.

16.00 – 18.00 – Karácsonyi üdvözlőlapok és betlehem készítése. Workshop minden korosztálynak a Szülők a Lengyel Iskoláért Alapítvány szervezésében.

10.00 – 18.00 – Lengyel karácsonyi vásár

Kiállítók:

Bolesławiec – lengyel kerámia (Agnieszka Berg)

Gdańsk Könyvesbolt és Büfé (Marzena Jagielska)

Lengyel Bolt– lengyel élelmiszer (Katarzyna Balogh)

Lengyel Művelődési Ház – Justyna Kłapacińska kézműves angyal figurái

Majecska – Maja Wanot kézműves cukrásztermékei

Szandra Szabó – egyedi ékszer

Sókülönlegességek lengyel sóbányákból, lengyel gyógynövények, borostyán ékszerek és kozmetikumok (Gabriella Horváth és Andrea Galicza)

Wonderland Alapítvány – lengyel gyerekkönyvek magyarul (Milena Wartecka-Ducki)

Teresa Worowska – ékszer