Vidra Réka URBAN FAUNA – finisszázs a Kastner Kommunity-ben

Szarvas, vaddisznó, nyest, róka, sün pihepuha vadállatok néznek velünk szembe a Kastner Kommunity képzőművészeti pályázatának nyertese, Vidra Réka képzőművész december 5-ig látható önálló kiállításán a Kastnerben.

Fotókredit: Szemethy Zoltán

A Kastner Kommunity idén, először meghirdetett képzőművészeti pályázata – az Art Open – nyertesének, Vidra Rékának köszönhetően városi vadak költöznek a közösségi irodának és művészeti kiállításoknak egyaránt helyet adó térbe. Az urbanizáció következtében természetes élőhelyükről egyre inkább kiszoruló, élelem után kutakodó állatokkal rendre találkozunk, sőt, gyakorlatilag városi lakótársainkká váltak az elmúlt évtizedekben. Időről időre szembe jönnek velünk az utcán, a kertünkben vagy az udvarunkban.

Fotókredit: Tarnai Júlia

Fotókredit: Tarnai Júlia

Ahogy Dr. Ronkayné Tóth Mária biológus a megnyitón rámutatott, Vidra Réka képzőművész egy fontos ügy mellé állt, műveiben arra a kevesek által ismert jelenségre hívja fel a figyelmet, mennyi veszélyt jelent ez a közösködés az állatokkal, mennyire veszélyes lehet rájuk a városi élet, az épített környezet – miután kiszorulva természetes közegükből – kényszerűségből az ember közelébe merészkednek.

Fotókredit: Tarnai Júlia

A kiállítás a városba keveredett, urbanizálódni kénytelen vadak jelenségét járja körül kritikai szemlélettel szívbe markolóan és érzékenyítő célzattal, nem kendőzve a kegyetlen valóságot. Vidra Réka szokatlan, okos anyagválasztással és technikával hozza közelebb hozzánk, városlakó emberekhez a témát. A művész által megjelenített állatok enteriőrökből ismerős, melegséget adó, puha szőnyegek formájában veszik körül a látogatót. A városlakóvá váló vadállatok nyomasztó, többrétű problémáját így egy olyan befogadó és megnyugtató környezetben mutatja be, ahol lehetőség nyílik a valódi megértésre, reflexióra és akár megoldások keresésére is. A helyszínt bemutató térkép böngészése során minden látogató számára egyértelművé válik, ez nem egy cuki állatokat bemutató tárlat.

Fotókredit: Tarnai Júlia

Fotókredit: Tarnai Júlia

A záró tárlatvezetésre december 4-én kerül sor, amikor a művész szemszögéből ismerhetjük meg az alkotások születését, hátterét és készítési technikáját is. A társadalmi-tudományos kontextus bemutatásáról Dr. Ronkayné Tóth Mária kutató biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum főmunkatársa, az ELTE Urbanizációs Kutatócsoportjának alapítója gondoskodik.

Fotókredit: Tarnai Júlia

A kiállítás november 9-től december 5-ig, hétköznapokon 8:00-18:00, szombaton 9:00-16:00 között látogatható, decemberben vasárnapokon 11:00-től 16:00-ig.

Kurátor: Tánczos Korinna

Művészetmenedzser gyakornok: Edöcsény Klára

Vidra Réka

2016-ben szerezte mesterdiplomáját képgrafika szakirányon, majd képzőművész-tanár szakon a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

Számos elnyert ösztöndíj és csoportos megjelenése mellett egyik legfontosabb egyéni kiállítása a Képzelt barátok itatója volt a Nyolcésfél kiállítóterében, 2022-ben. Ez a kiállítás jegyzi Vidra Réka animal studies témakörben folytatott művészi gyakorlatának kezdetét, és egyúttal szorosan kapcsolódik az Art Kornerben bemutatott tárlathoz.

instagram:

@vidrareka

@kastnerkommunity

Kiállítás térkép:

https://drive.google.com/file/d/1wxTUlPWnRsDWd5bB2MUcbnX5DlKCO78o/view?usp=share_link