Fedezd fel Temesvárt: szabad város, szabad szellem

Az 1989-es romániai forradalom kirobbanásának 34. évfordulója alkalmából a Budapesti Román Kulturális Intézet a TM2023 Egyesülettel közösen szervezi a Fedezd fel Temesvárt: szabad város, szabad szellem című rendezvényt.

Az eseményen megnyílik Constantin Duma újságíró Temesvár inkognitóban – Az 1980-es forradalom című fotókiállítása, amelyet Ilie Stepan és Horea Crișovan zenészek klasszikus gitárkoncertje követ. Az esemény során a temesvári forradalom alatt készült fotók és videók lesznek kivetítve az intézet homlokzatára.

Az eseményre december 5-én, kedden 18.00 órakor kerül sor az RKI Izsó utca 5. szám alatti székházában, Constantin Duma fotóriporter, az előadóművészek, Ovidiu Megan, a TM2023 Egyesület ügyvezető igazgatója, valamint Magyarország Romániai Nagykövetségének és az budapesti RKI képviselőinek jelenlétében

A kiállításon harmincnégy fotó látható, amelyeket Constantin Duma fotóriporter készített a temesvári forradalom alatt. A válogatás a Képző- és Iparművészeti Egyetem oktatójának, valamint az Epic Society kreatív igazgatójának, dr. Elena Aronoaie-Adorian képzőművész-kurátornak a munkája.

A kiállítás 2023. december 5. és 2024. január 31. között látogatható.

A kiállításmegnyitót Temesvár két legjelentősebb klasszikus gitárművészének, Ilie Stepannak és Horea Crișovannak koncertje követi. A rendezvényhez igazodó zenei műsoron klasszikus gitárra adaptált művek hangzanak el: „War seeds”, „Őszi tal”, „Forest song”, „Örök átmenet”, „M’may”, „Turbo bluess”, „Fragile”, „Wish you were here”, „Mother”, „In the death car”, „Hotel California”.

Ilie Stepan a forradalom egyik legaktívabb résztvevője volt; 1989. december 20-án Lică Dolgával a temesvári operaház erkélyéről énekelt a kommunizmus ellen tüntető 100 000 ember előtt. Zeneszerző, gitárművész, több hangszeren játszik (hegedű, zongora, blockflöte, ütőshangszerek), hangmérnök, hangszerelő, író, számos zenei projekt producere. Mindezen túl a PRO Musica, a Stepan Project, a Stepan Project Blues Foundation együttesek alapítótagja és vezetője. 1995-ben Horea Crișovannal együtt elindította a nagy sikerű Gitárévszakok akusztikus gitárprojektet.

Horea Crișovan román zenész, gitáros és zeneszerző, a VanDerCris, Blazzaj, Neurotica, Cardinal, Stepan Project, Pro Musica, Abra, TM Groove együttesek egykori és jelenlegi tagja. Zenészként 1987-ben vált ismertté, amikor lehetősége nyílt a Logaritm együttesben játszani. Több mint 40 lemezfelvételt készített, sound designerként és színházi zeneszerzőjeként is ismert.

A rendezvény ideje alatt az 1989-es forradalomról készült képekből és videókból álló kollázs lesz látható a budapesti RKI székházának homlokzatán.

A rendezvény a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa 2023 kiemelt kulturális programsorozat része, amelyet a Román Kulturális Minisztérium támogat.