XVII. Román Filmhét Budapesten

2023-as XVII. Román Filmhetet a Budapesti Román Kulturális Intézet szervezi az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közösen, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az idei filmhét az elmúlt évek román filmtermésének legfrissebb és legdíjazottabb alkotásaiból nyújt válogatást.

A november 7-én kezdődő filmhéten hat alkotást láthatunk: Libertate ’89 – Nagyszeben, r. Tudor Giurgiu (2023); Alkalmi kémek, r. Oana Giurgiu (2022); A szelek nyomában, r. Mihai Sofronea (2022); Az apa, aki hegyeket mozgat meg, r. Daniel Sandu (2021); Derék emberek, r. Paul Negoescu (2022); Szén, r. Ion Borş (2023).

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, a Szabadság ’89 és az Alkalmi kémek kettős, angol és magyar felirattal lesz látható.

Az idei filmhéthez több fontos esemény is kapcsolódik:

  • a november 7-i nyitófilm, a Libertate ’89 – Nagyszeben, egyben a film magyarországi bemutatója. Meghívott vendég, Tudor Giurgiu rendező.
  • november 12-én, a Filmhetet záró Szén című film vetítése a szervezők azon szándékát tükrözi, hogy jövőbeli a Román Filmheteken a moldvai filmgyártás legjelentősebb alkotásai is szerepeljenek.
  • november 8-án Oana Giurgiu rendező találkozik a közönséggel és bemutatja az Alkalmi kémek című dokumentumfilmet.
  • november 11-én Oana Tudor és Radu Romaniuc, 2022. legsikeresebb és legdíjazottabb román filmjének, a Derék emberek forgatókönyvének írói találkoznak a közönséggel.

A Libertate ’89 közönségtalálkozóján Gyenge Zsolt filmesztéta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója beszélget a vendégekkel, az Alkalmi Kémeket kísérő beszélgetés moderátora Buglya Zsófia, az Uránia Nemzeti filmszínház programigazgatója.

Program:

November 7. kedd, 19.00 – Libertate ’89 – Nagyszeben (2023, r. Tudor Giurgiu, 109 perc)

1989. december, Nagyszeben. A forradalom kaotikus és pánikhangulatú napjaiban Nagyszebenben a hatalom elleni tiltakozások során megtámadnak egy rendőrőrsöt. A támadás véres összecsapássá fajul a katonák, milicisták, civil tüntetők és a titkosrendőrség tagjai között. Az ostrom elől való kétségbeesett menekülési kísérletet követően Viorel rendőrkapitányt elfogják és terrorizmussal vádolják.

Díjak: Sarajevói Filmfesztivál – Ősbemutató. Art Mozik Nemzetközi Szövetségének (CICAE) különdíja; TIFF Nemzetközi Filmfesztivál – Közönségdíj; Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál – a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja;

November 8, szerda 19.30 – Alkalmi kémek (2022, r. Oana Giurgiu, 120 perc)

1944 tavaszán több, Kelet-Európa területén lezuhant brit pilóta sorsa ismeretlenné vált. Az MI 9 kairói irodája úgy döntött, hogy a világháború előtt Palesztinába kivándorolt, kelet-európai származású cionisták köréből toboroz jelentkezőket, akik vállalják, hogy ügynökként visszatérnek szülőföldjükre, segítenek megtalálni a foglyokat, megszervezik esetleges szökésüket. Az alkalom szülte kémek hirtelen a háború, a politika és a magánélet csapdájában találták magukat.

Díjak: 2022 Gopo Awards Romania – Legjobb hang és Legjobb dokumentumfilm. Három egyéb Gopo jelölés.

November 9, csütörtök, 19.30 – A szelek nyomában (2022, r. Mihai Sofronea, 95 perc)

A magányos Radu meglehetősen unalmas életet él. Egy állásinterjú során végre úgy tűnik, hogy kilábalhat depressziójából. Az új álláshoz szükséges orvosi vizsgálat után azonban megtudja, hogy alig néhány hónapja van hátra. Autóba ül és elhajt a városból. Hosszú utazást követően fáradtan megáll egy falu közelében. Hogyan tovább?

Díjak: Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál – FIPRESCI-Díj; Egy Gopo jelölés.

November 10, péntek, 19.30 – Az apa, aki hegyeket mozgat meg (2021, r. Daniel Sandu, 108 perc)

A nyugalmazott hírszerző tiszt, Mircea Jianu megtudja, hogy fiát eltűntnek nyilvánították a hegyekben. Mint minden aggódó szülő, a tragédia helyszínére siet annak reményében, hogy a fiatalembert élve és sértetlenül találja. Többnapos eredménytelen keresés után Mircea úgy dönt, hogy saját mentőegységet szervez, ám emiatt konfliktusba kerül a helyi mentőcsapattal. Az egyre kétségbeesettebb apa, aki a bizonyítékok ellenére sem képes elfogadni a nyilvánvalót, lassan saját konokságának foglyává válik, a keresés pedig az ember és a természet harcává durvul.

Díjak: Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál – jelölés a a legjobb film kategóriában; Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál – jelölés a legjobb játékfilm kategóriában; Gopo-díj – jelölés 5 kategóriában.

November 11 szombat, 19.30 – Derék emberek (2022, r. Paul Negoescu, 90 perc)

Ilie (Iulian Postelnicu) egy egyszerű falusi rendőr egy olyan vidéken, ahol a korrupció életforma. Belecsöppen egy erőszakos eseménysorozatba, majd az azt követő feszültségek hatására életében először kénytelen magánéletét és hivatását egyaránt érintő döntéseket hozni.

Díjak: 13 díj és 10 jelölés 2022-ben és 2023-ban, többek közt: Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál; Gopo Awards Romania; Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál; ODA Nemzetközi Filmfesztivál; Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál; LIFFE; Speaking Film Nemzetközi Filmfesztivál Franciaország; Antalyai Nemzetközi Arany Narancs Filmfesztivál; Varsói Nemzetközi Filmfesztivál; Cottbus-i Kelet-Európai Filmfesztivál.

November 12, vasárnap 19.30 – Szén (2022, r. Ion Borș, 103 perc)

A ’90-es évek elején Dima, egy egyszerű traktoros úgy dönt, hogy bevonul a seregbe, és barátjával, az afganisztáni háborút megjárt Vászjával részt vesz a transznisztriai háborúban. A front felé haladva találnak egy elszenesedett holttestet, amely azonban senkit sem érdekel, sőt, a hatóságok is teljes közönnyel viszonyulnak az esethez. Dima és Vászja elhatározza, hogy azonosítja és emberhez méltó temetésben részesíti az ismeretlent. Vállalásuk azonban nem várt kalandokkal és megpróbáltatásokkal jár.

Díjak: Egy jelölés a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon.

,