Válogatás egy különleges gyűjtemény filmplakátjaiból, avagy a titokzatos borsodi Warhol

Kincses szigetről már olvastunk, és volt, hogy hajóroncsban talált értékes kínai porcelánt egy búvár. Ha ilyen leletekről hallunk, nagy valószínűséggel már fel sem kapjuk a fejünket. Ezúttal azonban egy lebontásra ítélt borsodi ház tetőszerkezetéből kerültek elő hasonló kincsek, amire mostanáig nem volt példa az október 26-án a Klebelsberg Kultúrkúriában megnyíló filmplakát-kiállítás szervezői szerint. Badits Marcell, a Plakátfiú és Sombor András – akik maguk is plakátgyűjtők – az általuk megvásárolt, ’70-es évek elején készült huszonöt kézzel festett filmplakátból álló anyagot először Budapesten mutatják be a nagyközönségnek.

A ’70-es évek elején készült és érdekes körülmények között előkerült filmplakátokon valamelyest nyomott hagyott az évtizedek pora és a különböző javítások. A Klebelsberg Kúriában kiállított plakátok egytől egyig egyedi példányok, komoly szaktudással bíró szakember kezemunkája által készültek, és az a vastag papír, ami az alapjukat adja, mentette meg valamennyit az enyészettől. Valószínűleg az anyaguk miatt gondolhatták róluk anno, hogy kiváló zaj- és hőszigetelést nyújtanak majd a borsodi ház palatetője alatt.

A kiállításon magyar – Bacsó Pétertől a Harmadik nekifutás vagy Fábri Zoltántól a Plusz-mínusz egy nap – és külföldi filmek – Az öt könnyű darab, a Kis nagy ember vagy A szerelem anatómiája – beharangozó plakátjai lesznek láthatók. A falragaszokról vagy egy főhős, vagy egy adott film fontos szereplője köszön vissza a nézőre, akiket meglepő és erős színekkel örökített meg az ismeretlen művész, aki a megtalált plakátok helyszíne után a borsodi Warhol nevet kapta a kiállítás szervezőitől.

A plakátok alkotója élhetett volna bárhol a világon, Barcelonában vagy éppen Londonban, mindenhol elismerték volna tehetségét a maga műfajában, mert a reklám mindig, mindenhol, mindenben fontos volt, és az is marad.

A Rejtélyes plakátlelet, a titokzatos magyar Warhol kiállítást Árendás József Munkácsy Mihály-díjas tervezőgrafikus, érdemes művész és Bakos István Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus nyitja meg. A kiállítás díjtalanul megtekinthető október 26-tól november 23-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Fb-esemény: fb.com/events/1748238199027662

Web: plakatfiu.com