A komputer mint eszköz

Rajkó Andrea Fenya

Elektrografikai kiállítással nyitotta meg őszi programját a tíz éves Artézi Galéria. Itthon először 1990-ben mutatták be az Árnyékkötők szakfolyóiratban, hogy milyen lehetőséget nyújtanak az új elektromos eszközök – fax, fénymásológép, számítógép – a képzőművészek számára. Hosszú ideig kételkedés, elutasítás, gyanakvás fogadta a kísérletező új művészeti ágat, de egy évtized múlva megalakult a Magyar Elektrografikai Társaság, melynek alapító elnöke HAász Ágnes, az Artézi Galériában kiállított elektrografikák egyik rangos művésze, aki 1987 óta használ fénymásológépet, számítógépet elektro-ikonjai, kreatív képei megalkotásaihoz.

A hét kiállító művész az Elektrografikai Társaságnak is tagjai, rendszeresen részt vesznek csoportos kiállításokon. Szemethy Imre az egyik legelismertebb magyar grafikusok közé tartozik, számos díjjal jutalmazták egyedi hangvételű grafikai nyelvét. 2008-ban életműdíjat kapott a Miskolci Grafikai Biennálén. Elektrografikái azonnal felismerhetőek, eredetiek, humorosak, ahogy rézkarcai. Láng Eszter és Németh Géza számos képzőművészeti műfajban hozza létre munkáit a hagyományos olajfestménytől, kollázstól a számítógépes grafikáig. A most kiállított alkotásaik is ezt a sokszínű, gazdag vizuális világot képviselik. Lonovics László fénykatedrálisai finom megközelítése egy sajátos, ismerős vizuális világnak. Sándor Edit képzőművész az 1990-es évek óta vizsgálja a virtuális tér dimenzionális lehetőségeit, elektrografikai eljárásokat. ifj. Durkó Zsolt „emlékjátékait” egyedi kompozícióval, sajátos rétegezéssel teszi izgalmassá, bevonva ezzel a nézőt bizonytalan világába.

A kiállított művek döntő többsége nonfiguratív, ami összefügghet azzal, hogy leginkább a fény természetét, mibenlétét kutatják, így elsődlegesen a színek és az amorf formák hordozzák a mondanivalót.

A kiállítás 2023.10.04-ig látható.

Forrás: Artézi Galéria