A Nyitás napja – Radnóti Színház a Margitszigeten

A Radnóti Színház szeptember 17-én, vasárnap rendhagyó módon a margitszigeti Kristályban tartja évadnyitó minifesztiválját, a Nyitás napját. A kitelepülés fő indoka, hogy az ingyenesen látogatható esemény akadálymentesen, mindenki számára elérhető legyen. A színház ezzel a gesztussal is szeretné felhívni a figyelmet a nyitottság fontosságára.

© Csoszó Gabriella

A Radnóti Színház hagyományos évadindító nyílt napjának rendhagyó módon nem a színház épülete, amelynek csak a színházterme akadálymentes, hanem a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont. „A Nyitás napjával nem csak az évadot nyitjuk meg, hanem felhívjuk a figyelmet a nyitottságra, a nyitottszívűségre, hogy zaklatott világunkban is emberséggel forduljunk egymás felé. A Radnóti társadalmi ügyek mellett elkötelezett emberek közössége, ezért hívtuk életre tavaly a 14 ügyet is, amikor minden színész egy számára fontos társadalmi problémát választott. Az én ügyem az akadálymentesítés volt, amelyben a családom személyesen is érintett. A nyílt napunk akadálymentessé tétele nem csak nekem fontos, ez lehet mindannyiunk közös ügye.  A 3tél című idei első bemutatónkban elhangzik egy fontos gondolat: >>De megpróbáljuk. Hogy nyitottak maradjunk. Ami ebben a korban már nehéz. Minden reggel, mikor fölébredek, érzem, hogy megint elveszett valami a nyitottságomból. És mégis, megpróbáljuk. Mérlegelni a dolgokat. Méltányosan viselkedni… Nem engedni, hogy előítélet homályosítsa el a véleményünket. Objektívnak maradni…<< Magunk szemében, egymás felé, a közösség felé. De az akadálymentesítés először a szívekben és a fejekben kell, hogy megtörténjen, ugyanakkor ezt fizikai síkon is meg kell valósítanunk” – indokolta meg Kováts Adél a szokatlan helyszínválasztást.

A Nyitás napja több helyszínen, párhuzamos programokkal várja a nagyérdeműt 13.00 órától. Az Üvegteremben A test rajzolta útjaink, a RIM részvételi színházi előadása látható kerekesszékes szereplőkkel. Ezt követi egy kerekasztal-beszélgetés, amelynek témája az akadálymentes alkotás és színházbajárás. A délután folyamán látható lesz az Ikrek hava, majd Kováts Adél, a négy rendező (Alföldi Róbert, Nagy Péter István, Szikszai Rémusz, Mohácsi János) és a színészek ízelítőt adnak az évad új bemutatóiból (3tél, Istentelen ifjúság, Oidipusz, A tanítónő). Visszatér a nagy közönségkedvenc, a nézők által küldött mondatokból összeállított Így írtok ti Schneider Zoltán vezetésével, a programok sorát pedig a Trio Sordini és a színészek közös koncertje zárja.

Gazdag kísérőprogramokkal is készül a Radnóti. Lesz Rapid randi, ahol a néző 1 percet kap 1 színész idejéből, Radnóti tematikájú Kocsmakvíz és filmvetítés a Kristály Mozitermében, ahol fogyatékkal élőkről szóló vagy általuk készített kisjátékfilmeket és dokumentumfilmeket vetítenek egész délután. Kedvezményes jegyvásárlásra is lehetőséget ad a színház ezen a napon.

A Kristály udvarán a SUHANJ! Alapítvány akadálypályával, bizalomfutással és észlelési játékkal készül. A szemléletformáló programjaikon bárki a fogyatékossággal élő emberek helyzetébe képzelheti, és különböző helyzetekben ki is próbálhatja magát az érintett animátorok és az alapítvány tapasztalt önkénteseinek segítéségével.

Az akadálymentesítés jegyében a fő programokon közreműködik Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács.

A Nyitás napjának együttműködő partnerei: a Városmajori Szabadtéri Színpad, a margitszigeti Kristály Színtér, a SUHANJ! Alapítvány, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület, a Kalocsai Nebuló EGYMI. Külön köszönet Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak, a Friss Hús és a Verzió Filmfesztivál szervezőinek, valamint a MEREK központnak.

RÉSZLETES PROGRAMOK

https://radnotiszinhaz.hu/repertoar/a-nyitas-napja/

AZ ÜVEGTEREMBEN:

13.30 A TEST RAJZOLTA ÚTJAINK – RÉSZVÉTELI SZÍNHÁZI ELŐADÁS

A Radnóti Ifjúsági Műhely részvételi színházi produkcióját az ArtMan Egyesülettel, a Lengyel Intézettel és a Budapest Esély Nonprofit Kft.-vel, közösen mutatták be tavasszal. Az előadás tematikája az utazás, a belső és a testünk határait alig átlépő fizikai utazás, amelyhez zene is társul a Béla Műhely közreműködésével. A különböző sajátos szükségletű, atipikus és tipikus fiatal felnőttekből álló csoportot Szendrey Gitta és Mészöly Andrea vezette.

15.00  ELGURUL… 

Milyen létező módszereket alkalmaznak a színházak arra, hogy érintettek számára hozzáférhetővé tegyenek egy előadást? Milyen szemléletmód mentén gondolkodnak a témában jártas szakértők a színház és akadálymentesség viszonyáról? Létezik-e Magyarországon teljesen akadálymentes színházépület? Amikor pedig az érintettek lépnek a színpadra, mit tehetnek azért a színházi alkotók, hogy egy munkafolyamatban minden alkotótárs számára komfortos közeg alakuljon ki, ahol nem a különbségek, hanem a közös kreatív kibontakozás uralkodik? A beszélgetés során meghívott szakértőkkel járhatjuk körbe, hogy az akadálymentesség témája hogyan jelenik meg a magyar színházi közegben. Ezen keresztül pedig azon a kérdésen is gondolkodhatunk, hogy a színház hogyan válhat a közelítés és az empátia terepévé.

16.30 RADNÓTI MIKLÓS: IKREK HAVA

A Radnóti Miklós szépprózai írása nyomán készült Ikrek hava című ifjúsági előadás csak kivételes alkalmakkor látható, mivel azt a színház évad közben zártkörűen játssza az iskolásoknak. A szerző műve traumatikus gyermekkori élményeinek lírai szépségű feldolgozása, amelyből kifejezetten kamaszok számára egy személyes hangvételű előadás készült. A Hárs Anna által adaptált, Szenteczki Zita által rendezett, három színészre és egy zenészre (Berényi Nóra Blanka, Nagy Márk és Porogi Ádám, a csellónál Baki Dániel) hangolt, a fizikai színház elemeit is használó zenés produkció a felnőtté válás, az eltitkolt múlt megismerésének, az identitáskeresésnek, a szülő elvesztésének és a minden elsöprő szerelemnek a témáját viszi színre.

18.00 BEMUTATJUK A BEMUTATÓINKAT

Természetesen nem maradhat ki a nyílt nap programjából a Radnóti 2023|2024-es évadának bemutatóinak bemutatása sem. Mi várható, ha beköszönt a 3tél? Mi szólított meg minket az Istentelen ifjúságban? Mitől időtlen Oidipusz története? Hogyan készül el egy Mohácsi-átirat és egy Kovács Márton-féle zene? Ezekre a kérdésekre maguk a rendezők (Alföldi Róbert, Nagy Péter István, Szikszai Rémusz, Mohácsi János) válaszolnak, az előadásokból pedig a színészek ízelítőt is adnak.

19.30 ÍGY ÍRTOK TI… AVAGY NYISSUK KI A MÉREGZSÁKOT!

A Radnóti Színház saját fejlesztésű és gyártású interaktív színpadi show-ja visszatér! Schneider Zoltán arra kéri a nézőket, hogy szeptember 11-ig küldjenek a kozelebb@radnotiszinhaz.hu e-mail címre egy mondatot arról, hogy mi bosszantja őket, majd hallgassák meg, mi sül ki abból, ha ez a mondat bekerül egy alkalmi színdarabba, amit a Radnóti mindenre elszánt színészei Sneci vezényletével bemutatnak. A felhívás részletei itt olvashatók: https://radnotiszinhaz.hu/hirek/bosszankodjon-snecivel/

21.00 TRIO SORDINI KONCERT a Radnóti színészeinek közreműködésével

Színházi zenésztrióként indult, kísérletező, önkifejező, kompromisszummentes folyamatzeneiformációvá szilárdult a magyar zenei különutasok, Gyulai Csaba, Kovács Márton és Móser Ádám zenekara, a Trio Sordini, ahol különleges hang- és hangszerfüzérek kelnek életre kompozícióval, improvizációval és dalokkal! A műsor második felében a zenész-trióhoz meglepetés-produkciókkal a Radnóti színészei is csatlakoznak.

AZ UDVARON:

13.00-18.00 A SUHANJ! ALAPÍTVÁNY PROGRAMJAI (folyamatosan):

AKADÁLYPÁLYA – MENTES VAGY BUBIS?

Próbáld ki, hogyan boldogulnál kerekesszékben a hétköznapi életben! Kerüld ki az akadályokat, éld át, milyen lehet eljutni a célodig egy előre kitalált pályán! Neked ez meddig tart? Színészeink itt is veled lesznek.

ÉSZLELED, HA NEM LÁTOD

Adott egy asztal és egy szék, ízek, szagok, formák és a bekötött szem. Milyen vakon észlelni azt, amit eddig láttál is? Látássérült animátorok segítenek neked abban, hogy átéld, a szemen kívül mi mindennel láthat még az ember.

BIZALOMFUTÁS

A Radnóti színészei megfelelően felkészítenek, hogy merj velük bekötött szemmel futni. Van ehhez merszed, bizalmad? Választunk egy színészt, aki beköti a szemedet, kezedbe szalagot ad és közvetlenül melletted fut, miközben szalag mozgatásával és szavakkal segít, irányít.

AZ UDVARON, A SZÍNPAD ELŐTT A RADNÓTI IFJÚSÁGI MŰHELY PROGRAMJAI:

15.30-16.30 RIM WORKSHOP – 451 FAHRENHEIT – VÍZIÓ VAGY VALÓSÁG?

Játssz velünk! Ray Bradbury kultikus regénye az önmagát felégető világ megváltásának vágyakkal átszőtt, lelkifurdalással telített, képtelen álma. Mennyiben más vagy hasonló a jelenünk a könyvben felrajzolt vízióhoz képest? És milyen a jövőképünk? Játssz velünk, válj te magad is könyvvé, mondd el miért vagy fontos és mit közvetítesz? 

16.30-17.30 RIM|MÉR WORKSHOP – ÖLTS MAGADRA VERSET!

Írsz? Olvasol? Csináljuk úgy, ahogyan eddig még nem! Válaszd ki a kedvencedet a Számozott mondatok ciklusból, öltsd magadra, töltsd tele történettel, oszd meg az írásodat a többiekkel, és nyerj egy Krusovszky Dénes kötetet! 

AZ ALIBI TEREMBEN:

RAPID RANDI (kezdési időpontok: 14.30, 15.30, 17.15)

Egy asztal, két szék, egy perc. Ha leülhetnél kettesben a kedvenc radnótis színészeddel, miről beszélgetnél vele? A lehetőség most adott, de az idő véges. Pontosan egy percetek van: gazdálkodj jól vele! A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni szeptember 15. péntek 16.00 óráig lehet a kozelebb@radnotiszinhaz.hu e-mailcímen.

A MOZITEREMBEN:

13.00-21.30 FILMVETÍTÉSEK (folyamatosan)

Mindenkinek, a filmrajongóknak, a fogyatékkal élőknek és a fogyatékkal élők ügye mellett elkötelezetteknek, a kíváncsiaknak és az unatkozóknak vetítünk egész délután fogyatékkal élőkről szóló vagy általuk készített kisjátékfilmeket és dokumentumfilmeket. Nyitottnak és elfogadónak lenni menő!

A NYULAM BISZTRÓBAN:

16.30 KOCSMAKVÍZ

Jól ismered a Radnóti Színházat? Szinte az összes előadást láttad? Mindent tudsz a színészekről? Vagy csak örök mázlista vagy és amúgy is imádsz tippelni? Ha magadra ismertél, és szeretnél más színházrajongókkal egy csapatban küzdeni egy igazi radnótis jutalomért, akkor regisztrálj a Radnóti Kocsmakvízre! Szeptember 17-én a társulat 6 színésze lesz az egymással versenyző 6 csapat kapitánya. Lengjen ki a Radnótiméter, találkozzunk a Kristályban! A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni szeptember 15. péntek 16.00 óráig lehet a kozelebb@radnotiszinhaz.hu e-mailcímen.

A Nyitás napjának programjain való részvétel ingyenes. A programok közül kettő, a Rapid randi és a Kocsmakvíz regisztrációköteles.