Miniszobrok és 55 méter hosszú graffiti fal az Allee szomszédságában: új művészeti alkotásokkal bővül a Kőrösy sétány

Izgalmas művészeti alkotásokkal bővül a Kőrösy sétány, Újbuda népszerű, sokak által használt tere. Augusztus végén új miniszobor-kollekcióval és egyedi street-art festéssel válik gazdagabbá a XI. kerület. Plank Antal szobrászművész négy új miniszobra színesíti a bevásárlóközpont környékét, közelebb hozva ezzel a művészetet a hétköznapokhoz. A szobrokkal egy időben, a Kőrösy sétány mentén, a kerület emblematikus értékeit is bemutató modern street-art alkotás jött létre, mely a Colorfools munkáját dicséri.

A művészeti alkotások velünk együtt élnek, észrevétlenül épülnek be mindennapjainkba – ezt erősíti az Allee Bevásárlóközpont új street-art falfestése és miniszobor-kollekciója is. A modern alkotások célja, hogy közelebb hozzák az emberekhez a művészetet. „Fontos számunkra a jó szomszédság, a művészet és a kultúra ápolása a XI. kerületben, ezért színesítettük a miniszobrokkal és a street-art falfestménnyel is a sétányt” – mondta el dr. Szilágyi Melinda, az Allee Center operatív igazgatója.

Plank Antal szobrászművész, a sokak által megszeretett Ella névre keresztelt Corgi kiskutya miniszobra után újra meglepi a környéken élőket négy alkotásával. A miniszobrok különlegessége, hogy alkalmat adnak egy játékos városi kalandra. A szobrászművész és az Allee közösen választott ki négy szimbolikus elemet, amelyek nem hiányozhatnak egy közösségi térből sem. A könyv, ami mindig megtalálható valaki kezében. A fagylalt és a gördeszka, ami kikapcsol és vonzza a fiatalokat, valamint, a kávéscsésze, ami elengedhetetlen része bármilyen találkozónak. „Nagyon örülök, hogy a tavaly sikeresen megvalósult projekt után ismét együtt dolgozhattunk, és a mostani felkérés során olyan alkotások keltek életre, melyek a közösségi tér határait nyitják ki, hiszen az Allee egy tágas, hatalmas hely, ahol rengeteg ember megfordul” – nyilatkozta a művész.

A miniszobrok célja, a városrész színesítése és élhetőbbé tétele mellett, a közterek védelme is. Plank Antal elmondta, a Széll Kálmán téren elhelyezett plasztikái is segítettek abban, hogy a gördeszkások, a padok és a virágágyások helyett inkább biztonságos helyen, erre kijelölt skateparkokban űzzék a hobbijukat. A pár percre elhelyezkedő Goldmann György térnél található modern gördeszkapark kiválóan alkalmas erre a célra.

Mesélő iskolafal

A Kőrösy sétány mentén életre kelt street-art fal egy modern, a városképbe és a kerületbe is illeszkedő, a jószomszédságot erősítő művészeti alkotás, mely vonzza a látogatókat, és lendületet ad a közösségi térnek. A bevásárlóközpont hisz abban, hogy nyitni kell az új művészeti ágak felé, és a modern művészet együtt tud élni és lélegezni a XI. kerület már meglévő értékeivel.

A korábban erősen megrongált iskolafalon a Colorfools városi falfestő csapata modern és a klasszikus elemeket ötvözött; felvonultatva Újbuda nevezetességeit, kombinálva a bevásárlóközpont kínálatával, és az általuk követett értékekkel. Így a közel 55 méter hosszú falfestésen a divat, a kulináris élvezetek és a fenntarthatóság üzenete mellett megjelenik a jól ismert Szabadság híd, a Gellért téri díszkút és a Szabadság szobor sziluettje is. Egyúttal felfedezhetünk néhány rejtett üzenetet, hiszen egy-egy szimbólumnak több rétege van. Ezekről az üzenetekről is beszélt a Colorfools csapata a falfestés közben készített videóban. „Egy ikonikus, jól felismerhető látványos alkotás létrehozása volt a cél, mely beépül a XI. kerület művészeti szempontból egyre színesebb életébe” – mondta el Árvay Márton, a Colorfools alkotója.

Mint minden művészeti projekt esetében, amit az Allee Bevásárlóközpont támogat, most is fontos szempont volt a kerület értékeinek védelme, mindezt úgy megvalósítva, hogy nyissanak a modern művészet felé, egy formabontó irányba. „Célunk volt a fiatalokhoz közelebb hozni a művészetet, ezért időről időre törekszünk arra, hogy olyan művészekkel dolgozzunk együtt, akik értenek a nyelvükön” – hangsúlyozta dr. Szilágyi Melinda. A közel 10 millió forint összértékű modern művészeti projekt aktívan hozzájárul a kerület kulturális értékeinek növeléséhez.

A falfestésről készített videó az alábbi linken tekinthető meg: https://www.facebook.com/watch/?v=150102234807377