„Mert nem mondtál le még minden bálványról …*” – Kiss Zsuzsanna: Rediscovered Wonders című kiállítása a Hybridart Space Galériában

Szerző, fotók: Tóth Judit Nikoletta

A Hybridart Space Galériában látogatható Kiss Zsuzsanna rendhagyó, önálló kiállítása, a Rediscovered Wonders, amely egyben képviseli a divat, a digitális fotóművészet és a környezettudatosság hármasát.

A szeptember 7-ig, hétfőtől péntekig 17 és 20 óra, illetve hétvégén 13 és 16 óra között megtekinthető, a turkálást népszerűsítő tárlat alkotója maga is imádja a használt ruhák újrahasznosítását. Teszi mindezt végtelen tudatossággal, hiszen, ahogy a kiállítás anyagában is helyet kapott adatok szerint, a világon a fogyasztói társadalom elterjedésének következtében, az egyik legnagyobb szennyező hatás a nem viselt ruhák felhalmozódásából keletkezik.

Nem tudom, bárki végiggondolja-e, hogy a több tucat, szekrényünkben ránk sokszor a végtelenségig várakozó, sohasem viselt ruhadarabunk elkészítése már önmagában is milyen szennyező hatással bír.

Kiss Zsuzsanna erre a jelenségre fókuszál, ezt helyezi a látogatók nézőpontjába is. Az, hogy mindez nagy, színes fotográfiákon keresztül hangosítja fel, az az adottságából fakad. A használt ruhaüzletek üdítően színes tereinek és próbafülkéinek világát megörökítő alkotások így esztétikailag is felemelőek, fiatalosak. Furcsa fricska, hogy az a generáció „üzeni” szereplőként a fotográfiákról, hogy baj van, aki önmaga már csak „elszenvedője” a második világháború után indult gazdasági folyamatok hatásainak. Úgy van nosztalgia ezekben a fiatalokban a nyolcvanas évek iránt, hogy tudva tudják, a túltermelési válságból eredő, önzésből fakadó baj gyökerei ott kereshetőek. De ez így is van rendjén. Addig kell visszamenni önmagunkban is, ahol a dolgaink kicsúsztak. Aki szeretné megtapasztalni azt, hogy Kiss Zsuzsanna hogyan adja át a fotográfiáin ezt jelenséget a nagyközönség számára, szeptember első napjaiban még megteheti az 5. kerületi Hybridart Space Galériában.

*Az írás címe a Neurotic zenekar Brék című számából lett kiemelve