Hatalmas városünnep a színház tiszteletére – 200. évadát kezdi a Miskolci Nemzeti Színház

Fotók: © Éder Vera, Gálos Mihály Samu

1823. augusztus 24-én délután 17 órakor kezdetét vette a miskolci színház történelme. Két évszázaddal később, ugyanezen a napon egész napos programokkal ünnepelték a teátrum bicentenáriumát.

Évadnyitó társulati ülés

Kétszázadik évadát nyitotta meg a Miskolci Nemzeti Színház augusztus 24-én. Az ünnepi évadnyitón a jelenlegi társulat tagjai mellet a színház egykori művészei közül is jó néhányan jelen voltak. Béres Attila igazgató úgy fogalmazott: a kétszázadik évadnyitó ülést nehezebb elkezdeni, mint egy előadást. – Az első társulati ülésemen a színház közösségteremtő erejéről beszéltem. A Fedor Vilmos és Somorjai Lehel által írt könyv olvasása során, mely színházunk kétszáz éves történelméről szól, számos olyan történettel találkoztam, ami bizonyítja, hogy ez a színház kétszáz éve közösséget teremt – mondta a direktor. – Amikor az emberek estéről estére, egymás mellett ülve nézik ugyanazt a történetet a színpadon, egyszerre rendülnek meg, egyszerre nevetnek, akkor eltűnnek különbözőségeink. Ebben rejlik a színház ereje – hangsúlyozta Béres Attila.

Béres Attila – könyvbemutató

– 200 év bizony az már történelmi mértékkel mérve is komoly idő, a Miskolci Nemzeti Színház pedig ez alatt a két évszázad alatt mindvégig a kultúra bástyája volt, nemcsak Miskolc, hanem az egész megye, a régió, sőt, talán túlzás nélkül az egész ország tekintetében. A miskolciak szeretik a színházukat. Így volt ez az elmúlt kétszáz évben és így lesz az elkövetkező évszázadokban is – köszöntötte a teátrumot Veres Pál, Miskolc polgármestere az évadnyitó társulati ülésen. A színház által két éve hirdetett Miskolc 200 nevű drámapályázat nyerteseinek is átadták az elismerést. A szakmai zsűri két színdarabot is érdemesnek talált az első helyre, így úgy döntöttek, hogy megosztják a díjat: Komán Attila Kornél című művére esett az egyik választás, Zemlényi Attila és Kabai Lóránt műve, a Vasgyári eklógák lett a pályázat másik nyertese. Az alig egy évvel a pályázati eredmény kihirdetése után sajnálatos módon elhunyt Kabai Lóránt helyett testvére, Kabai Zoltán vette át az elismerést.

Kabai Zoltán, Zemlényi, Attila, Béres Attila

Az ünnepi évadban három egyetemi hallgató is csatlakozik a színház társulatához: Baranyi Emma, Mikita Dorka Júlia és Tóth Dominik.

Kiállításmegnyitó

Délután a színház eddigi előadásplakátjaiból nyílt kiállítás a Színháztörténeti és Színészmúzeum gyűjteményéből, melyet Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus állított össze. Ezután Fedor Vilmos és Somorjai Lehel Színház a város tenyerén című könyvének bemutatójára került sor, melyet a Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriumának alkalmából írt a szerzőpáros, bemutatva a színház történelmét. A könyvet Szigethy Gábor Kossuth-díjas magyar színháztörténész, rendező, egyetemi tanár mutatta be. A könyv megjelenésének fő támogatója Dr. Hajdú László, a miskolci székhelyű Expert cégcsoport többségi tulajdonosa és vezetője.

Somorjai Lehel, Fedor Vilmos, Szigethy Gábor – könyvbemutató

Závogyán Magdolna

Ezután a 17 órakor kezdődő A tatárok Magyarországban című díszelőadás előtt Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára köszöntötte a kétszáz éves színházat. – Véletlenül és méltatlanul nem marad fenn kétszáz évig egyetlen intézmény sem. A fennmaradás, a túlélés önmagában bizonyosság arra nézve, hogy mindig a múltra építkezve érdemes jelent formálni és jövőt tervezni. Kívánom, hogy a Miskolci Nemzeti Színház még évszázadokon át hirdesse a kultúra közösség- és identitásformáló erejét – méltatta a teátrumot Závogyán Magdolna.

Középen Baatarjav Sainnyambuu, Mongólia magyarországi nagykövete

A tatárok Magyarországon – állótaps

Mongólia magyarországi nagykövetségének delegációja is részt vett a díszbemutatón. Baatarjav Sainnyambuu, Mongólia magyarországi nagykövete az előadás alkalmából még tavasszal készíttette el a színház számára a morin khuur nevű hangszert, ami a tradicionális mongol zenei hangzást biztosítja és ami elengedhetetlen része a Szőcs Artur által rendezett előadásnak. A nagykövet mellett a színház vendége volt még a mongol Országos Drámai Színház igazgatója, D. Tserensambuu úr, és a színház főrendezője, N. Naranbaatar úr.

D. Tserensambuu, Czvikker Lilla, Varga Andrea, N. Naranbaatar

A mongol delegáció és a Miskolci Nemzeti Színház társulata

Az ünneplés lezárásaként este a Szent István téren adtak koncertet a színház egykori és jelenlegi tagjai egy „születésnapi pezsgő party” keretében, melynek végén a város polgáraival együtt fújták el a színház tagjai a kétszáz gyertyát a születésnapi tortán. Az est nem jöhetett volna létre a Miskolci Színházbarátok Egyesülete és a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft nélkül. Az est szervezője és házigazdája Radnai Erika, a Miskolci Nemzeti Színház művészeti főtitkára volt.

A 200 éves évforduló alkalmából tartott születésnapi kavalkádon a Bükki kör tagjai szolgáltatták a finom harapnivalót (Il Baffo, A LEVES és Borsod Burger) és a „pezsegő” italokat (Gallay Kézműves Pince, Gonda Borászat, Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet, Avasi Kvaterka, Kvaterka Shop).

Nemcsák Károly a díszbemutatón

Az ünnepséget támogató, a tortát biztosító cukrászdák:

Desszertem cukrászműhely és kávézó

Süt a Nap Vegán Bisztró

Teddy cukrászdája

Kisgergely cukrászda

The Sweets Bár

Falánk Fanny cukrászda

Éden cukrászda

A Miskolci Nemzeti Színház 2023-2024-es ünnepi évadának bemutatói:

Nagyszínház:

KISFALUDY KÁROLY: A TATÁROK MAGYARORSZÁGBAN – egy eredeti hazai költemény

Rendező: Szőcs Artur

KÁLMÁN IMRE – JENBACH BÉLA – LEO STEIN – GÁBOR ANDOR: A CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ – operett

Rendező: Béres Attila

ARTHUR MILLER: A SZÁLEMIEK – színmű

Rendező: Rusznyák Gábor

BARTÓK BÉLA: A KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA – opera

Rendező: Szabó Máté

RAY COONEY – JOHN CHAPMAN: KÖLCSÖNLAKÁS – bohózat

Rendező: Béres Attila

Kamaraszínház:

LÁZÁR ERVIN: BERZSIÁN ÉS DIDEKI – mese, játék

Rendező: Keszég László

MOLNÁR FERENC: AZ ÜVEGCIPŐ – vígjáték

Rendező: Keszég László

ANTON PAVLOVICS CSEHOV: IVANOV – színmű

Rendező: Szabó Máté

ALEKSZANDR SZERGEJEVICS PUSKIN: ANYEGIN – balett

Koreográfus: Kozma Attila

Játékszín:

HENRIK IBSEN: H-EDDA GABLER – színmű

Rendező: Rusznyák Gábor

GEORG BÜCHNER: LEONCE ÉS LÉNA – színmű zenével

Rendező: Szőcs Artur

A SZERELEM HATALMA (ABÉLARD ÉS HÉLOISE) – balett

Koreográfus: Kozma Attila