Ház vagy írás? – Utópiák nyomában a Napvárostól a Fővárosig

Fotók: © Juhász Tamás

A Budapest Galériában augusztus 17-én nyitott meg Szántay Zsófia DLA (Nautes Architects) kiállítása Ház vagy írás? címmel, mely az építészet és az utópia kapcsolatát vizsgálja. Az október végéig megtekinthető tárlat az építészet mellett a képzőművészet, a fotográfia, a zene és az animáció területeit is érinti, valamint számos kísérő programmal várja a látogatókat. 

Mi az utópia és mitől lehet jó? Mire tanítanak minket az irodalmi utópiák? Milyen ma is aktuális kérdéseket vetnek fel? Hogyan hat az építészetre az utópia és tetten érhető-e idehaza a kortárs tervezői közegben? Az utópia ház vagy írás?

Szántay Zsófia DLA (Nautes Architects/) Ház vagy írás? című kiállítása többek között ezen kérdésekre keresi a választ. A közel 10 éves kutató munkát összefogó tárlat célja az utópia, mint az irodalom és építészet határán álló, pozitív jelenség megismertetése a nagyközönséggel. Ebben az olvasatban az utópia a kortárs építészeti tervezés és kísérletezés látens mozgatója, valamint a minket körülvevő épített tér értelmezésének egy lehetséges alapja is. Erre az utazásra hívja látogatóit a kiállítás, amely a létünk gyökereit érintő kérdések és aktuális tervezési döntések között mozog. 

A köznyelv az utópisztikus építészetet a különleges formákkal és a furcsa megjelenéssel köti össze. Az utópia ezzel szemben nem az építészetből, hanem a társadalomból ered, de mindig a térre vonatkozik. A tárlaton megjelenő témák társadalmi kérdésekből indulnak ki, amire egy működésbeli, majd egy építészeti modellt adnak válaszként. Az elmélet továbbá arra biztat, hogy ne csak a formai szempontokat vizsgáljuk meg egy megépült ház kapcsán, hanem vegyük szemügyre a társadalmi vonatkozásait is, és ezen belül is azokat az értékeket, amikre rávilágít, úgy mint közösség, társadalmi modell, kísérleti elképzelések és működésbeli újításra irányuló vízió. 

Szántay Zsófia DLA 2021-ben védte meg a Kódex kódoló: az utópiák építészetének üzenete című doktori munkáját a BME Építőművészeti Doktori Iskolában, mely a kiállítás alapjaként szolgált. A kutatás során tetemes anyag gyűlt össze, melyet a különböző konferenciákon való részvétel és a publikációk újabb rétegekkel gyarapítottak. A kiállítás egyik célja az eredmények akadémikus közegen túli bemutatása, valamint az utópia mint a közbeszédben is gyakorta megjelenő – ám gyakran tévesen értelmezett – fogalmának diskurzusra bocsátása. 

A tárlat nemcsak építészeti és irodalmi témákat érint. Megjelenik benne a képzőművészet, a fotográfia, a zene és az animáció is, megszólítva ezzel a szélesebb célközönséget – építészeket, lakókat, írókat és olvasókat. Az október végéig nyitva tartó kiállításhoz számos kísérő program is kapcsolódik: több kerekasztalra, tárlatvezetésre, múzeumpedagógiai foglalkozásra, illetve filmvetítésre, zenei performanszra is sor fog kerülni mind a galériában, mind azon kívül. 


Ház vagy írás? – Utópiák nyomában a Napvárostól a Fővárosig

Megtekinthető: 2023. augusztus 18. (péntek) és 2023. október 23. (hétfő) között

Helyszín: Budapest Galéria (1036 Budapest, Lajos utca 158.)

További információ: https://budapestgaleria.hu/_/2023-kiallitasok/haz-vagy-iras/ 

Alkotó: Szántay Zsófia DLA /Nautes Architects/

Kurátor: Sulyok Miklós

Közreműködők: Burus Botond (grafika), Barta Gyöngyi (zene), Tudisco Júlia (film), Haász Ferenc (világítás), Dr. Francsics László (diagram-szobrok), Barta Gyöngyi, Kiss Bálint, Kovács Kristóf és Somogyi Krisztina (zene-installáció hangok)

Tervezők, építészirodák: Archikon, LAB5, Finta Stúdió, Minusplus, Kinzo, Földes és Társai Építésziroda, Mónus János, ÖKO-BAU, Geum Műterem, MádiLáncos Studio, M-Teampannon, Kollektív Műterem, Lakatos Géza, Tillai Ernő

Építészeti fotográfusok: Batár Zsolt, Palkó György, Jaksa Bálint, Szántó Tamás, Adi Bulboaca, Dr. Francsics László, HG Esch

Szakmai támogató: Nautes Architects