Augusztus 20-án ingyenes programokkal vár mindenkit a Magyar Nemzeti Múzeum!

Idén a Múzeum egy különleges utazásra invitálja a látogatókat, amely során egy saját múzeumi útlevéllel járhatják végig a világkiállításokat a látogatók és ismerhetik meg a magyarok büszkeségeit. A 170 évre visszatekintő világkiállításokon elért sikereket bemutató tárlat a zárónapjához ér, ebből az alkalomból ingyenes történelmi-gasztronómiai tárlatvezetésekkel, kóstolókkal, interaktív élményekkel, izgalmas ajándékokkal, játékokkal és bemutatókkal készül a Múzeum!

A Nemzeti Múzeum rengeteg külföldi turistát fogad, az államalapítás ünnepén kiemelt küldetésnek tekinti, hogy megmutassa az értékeket, a kincseket, a magyarok büszkeségeit, így angol nyelven is több tárlatvezetés indul délelőtt.

Délután a nagy népszerűségnek örvendő történelmi és gasztronómiai tárlatvezetéshez és sör- és pezsgőkóstolóhoz lehet csatlakozni Katona Csaba történészhez, de jelen lesznek két ikonikus remekmű művészei interaktív bemutatókkal, a Herendi Porcelán Manufaktúrától és a Halasi Csipkétől.

A múzeumi útlevelet mindenki ingyen kapja majd, amelybe ahogy egy igazi világkiállítás esetében is, az egyes állomásoknál pecsételhetnek.

A múzeum felfedezésének a családok felfedező hátizsákkal (ami 90 százalékos kedvezménnyel, jelképes összegért vásárolható a múzeum boltjában) is nekivághatnak majd, a benne rejlő játékos kutatófüzettel közösen fedezhetik fel a kiállítás legérdekesebb darabjait és együtt új ismereteket és élményeket szerezhetnek, valamint a meglepetéscsomaggal otthoni alkotóprogramokra is lehetőség lehet.

A Nemzeti Múzeum mindenkit a különleges ünnep alkalmával arra buzdít, hogy váltsa ki az ingyenes múzeumi útlevelét, és csatlakozzon a magyar csodák világába vezető utazáshoz augusztus 20-án!​

Az államalapítás ünnepén és I. Szent István napján ingyen látogatható a Múzeum valamennyi kiállítása, köztük a koronázási palást is vasárnap 10 és 18 óra között!

A Nemzeti Múzeum egyik legféltettebb kincse, a magyar királyok koronázási palástja 1031-ből.
A ráhímzett felirat szerint Szent István király (997–1038) és Gizella királyné készíttette és ajándékozta 1031-ben a székesfehérvári Szűz Mária-egyháznak.

Az európai textilművészet páratlan értékű kincsét eredetileg miseruhának szánták. Eredetileg harang alakú, zárt miseruha volt, amelyet később alakítottak át palásttá.

Alapanyaga rozettamintás bizánci selyem. Szinte a teljes felületet beborító mesteri arany hímzés összetett képi program szerint készült, melynek alapja egyes kutatók szerint a Te Deum vagy a Mindenszentek litániája lehetett. Több mint nyolcvan alak és jelenet rajzolódik ki rajta.

https://mnm.hu/hirek/tovabb/augusztus-20ai-ingyenes-programok-a-muzeumban–magyar-vil_1691570631

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum