Közel százezer néző, majdnem négyszáz előadás – lezárult a jubileumi évad – Vámos Miklóssal és a Holt költők társaságával indul a tizenegyedik évad az Átriumban

Rendhagyó gálaesttel zárta jubileumi, tizedik évadát az Átrium: a Színházi Világbajnoksággal a támogatóknak mondtak köszönetet azért, hogy tavaly megmentették az intézményt a bezárástól. A művészi szabadság mellett elkötelezett közönség kiállt a lét és a nemlét határán egyensúlyozó színház mellett, és nem csak szavakkal támogatta azt. Az Átrium szellemiségének fennmaradását sokan segítették közvetlenül és közvetetten is az elmúlt évadban, az évadzáró alkalmából tartott eseménnyel nekik mondtak köszönetet.

Színházi Világbajnokság © Mészáros Csaba

A színház nézőinek reakciói arról árulkodnak, hogy szükség van Magyarországon egy olyan helyre, amely a kultúra szabadságát hirdeti, és elgondolkodtató, a mai kor társadalmi problémáit tükröző produkciókat állít színpadra. Bár a kinullázódott állami támogatások mellett a jubileumi évad lebonyolítása is komoly nehézségeket okozott a vezetőségnek, az Átrium mégis megtartotta ígéretét: sokkal több előadással, új bemutatókkal kitartott a tizedik évadban is. A 2022/2023-as évadban összesen 389 előadást tartott a színház, a programokon pedig 94 ezer néző fordult meg tavaly augusztus és idén július között.

Színházi Világbajnokság © Mészáros Csaba

Az évad utolsó előadása után az idei Átrium-díjak kiosztására is sor került. A fellépők közül az idén végzett Katona Péter Dániel színész, a háttérdolgozók közül Szalay Henrietta kellékes, az adminisztrációs munkatársak közül Király Krisztina színházi titkár kapta az elismerést. A Mecénás Klub tagjai által választott Átrium Mecénás-díjakat a jövő évad elején adják át.

Színházi Világbajnokság © Mészáros Csaba

Az Átrium meghirdette tizenegyedik évadát és az őszi műsorra a jegyek már elérhetőek a közönség számára, de mivel a tavalyi kultúrtámogatások kifizetése elmaradt, idén pedig egy fillér állami támogatást sem kapott a színház, az intézmény ezentúl is csak a kitartó támogatókra, a hűséges közönségre számíthat, mivel helyzete továbbra sem stabil, nincs rendszerszintű megoldás az Átrium jövőjének biztosítására, működésének fenntartására.

Színházi Világbajnokság © Mészáros Csaba

A tizenegyedik évad két bemutatóval indul a Margit körúton: szeptember 1-jén láthatják először a nézők a Vámos Miklós népszerű regényéből készült Anya csak egy van című egyszemélyes előadást az Átrium Bisztrószínpadán, Nyulassy Attila rendezésében, Ivanics Tamás játékával; október 14-én pedig Tom Schulman kultikus Oscar-díjas filmje, a Holt költők társasága adaptációját viszi színpadra Vidovszky György. A főbb szerepekben Bányai Kelemen Barna, Katona Péter Dániel, Végh Péter, Kovács Máté és Baksa Imre látható. Több alkalommal tér vissza a júliusban bemutatott Az orvos című tézisdráma, szeptember 22-én pedig a díjnyertes táncszínházi produkció, a Frivol darabtemetésére kerül sor.

Színházi Világbajnokság © Mészáros Csaba