VÍZRAJZI TÉRKÉP – A Duna Múzeum és a Várfok Galéria közös pályázati kiállítása

MEGNYITÓ

Duna Múzeum

2500 Esztergom, Kölcsey u. 2.

2023. június 24. | szombat | 16 óra

Az esztergomi Duna Múzeum és a budapesti Várfok Galéria Vízrajzi térkép hívószóval hirdetett pályázatot képzőművészek számára, hogy a közös együttműködés keretében szorosabbá tegye tudomány és művészet kapcsolatát, előmozdítsa új műalkotások létrejöttét és kifejezze a kortárs művészet iránti elkötelezettségét. A pályázatra olyan művek beérkezését várták, amelyek a vízrajzi térképek formanyelvét értelmezik újra szabadon, dekonstruálva annak hagyományos módszereit, inspirációt merítve az űrszondák által készített delta-torkolatok fotóiból, az ókori térképkészítők korong alakú tengerábrázolásaiból, az atlaszok fekvő alakú térképeinek egységes kék hátteréből, vagy épp a Balaton hajózási térképének kikötőket összekötő cikkcakkjaiból.

A több mint háromszáz beérkezett pályaműből a zsűri tagjai – Kovács Krisztina, művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője, Róka Enikő, művészettörténész, a Fővárosi Képtár egykori igazgatója és Szöllősi-Nagy András, mérnök, hidrológus, az MTA doktora és műgyűjtő – végül olyan művészek vagy művészcsoportok alkotásait választották be a kiállítás anyagába, amelyek a legeredetibb módon reflektáltak a pályázati kiírásra.

A kiállított alkotások a médiumok széles spektrumát fedik le: találunk közöttük a hagyományosabb technikákat képviselő olaj-vászon festményt és fotómontázst, konceptuális alkotást, fény-installációt, összezúzott beton próbatesteket, de olyan hungarocellből készített makettet is, amelyet rézdrótokkal és purhabbal munkált meg az alkotócsoport. Sokoldalúság, kreatív technikai kivitelezés, egyedi gondolatiság jellemzi a pályázati anyagot.

A rendkívül jó analitikai érzéket hordozó és gondolatébresztő művekben az alkotók olyan meglátásokat fogalmaznak meg vizuálisan, amelyek szorosan kapcsolódnak az ember természetre gyakorolt hatásához és az abból fakadó környezeti változásokhoz – mint például a tavak kiszáradása vagy a vízerőművek kiépítése – de emellett megjelennek a természet és metafizika együttes vonatkozására épült koncepciók is. A kiállítás a változatos műveknek köszönhetően játékos dinamikája a sík és térbeli felületeknek és testeknek, a különféle szellemi konstrukcióknak és a művészeti-tudományos megközelítéseknek. A pályaművek – bár mind önálló világgal rendelkeznek – megegyeznek abban, hogy kreatívan és inspirálóan dolgozták fel a megadott kiindulási pontot: csak úgy, mint a kartográfiában a vízrajzi térképek, az ő alkotásaik is a saját valóságuk absztrakt leképeződéseit mutatják be, szemet és szellemet gyönyörködtető művek formájában.

KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK:

Blazsek András, Forrai Ferenc, Kiss Virág, Korpás Zoltán, Kovács Gyula, Kulcsár Dorina Anna, Márton Dominika, Mihucza Sára, Nádas Eszter, Nagy Barbara, Papp Mátyás, Papp Réka, Pató Károly, Rácz Attila, Sánta Dániel, Sebestyén Sára, Skultéti Bianka, Sóváradi Valéria, Szénás Gábor, Szőcs Éva Andrea, Vertetics Csaba, Vizi Máté

A tárlat megtekinthető kedd kivételével minden nap 9 és 17 óra között szeptember 12-ig.