After Múzéj a Szentendrei Képtárban

Hajdú László KONTRA című kiállításának finisszázsa tárlatvezetéssel és szitanyomat mappa bemutatóval június 25-én, vasárnap a Szentendrei Képtár IKON kiállítóterében.

Hajdú László: KONTRA © Deim Balázs

A kiállítás záróeseményén Johan van Dam, a szentendrei Artéria Galéria korábbi vezetője tart tárlatvezetést, amelynek keretében Hajdú László Párbeszéd a négyzettel című, 10 lapos szitanyomat sorozatának bemutatójára is sor kerül a Szentendrei Képtárban (IKON – Fő tér 2-5.).

„A négyzet egy metafizikai fogalom, egy anyagtalan jelenlét érzetét közvetítő geometriai alapmotívum, ami változatainak kimeríthetetlen végtelenségében jelenik meg Malevics és Moholy-Nagy óta, az elmúlt évszázad konstruktív/konkrét tárgynélküli festészetében. Sok-sok éve folyamatosan készítek kis vonalrajzokat, melyek bizonyos motívumok szekvenciái. Igyekszem a legteljesebb kötetlenséggel és gátlástalansággal szabadon engedni, hogy kövessék egymást a rajzok változatai. Ennek a folyamatnak a belső ösztönös és érzelmi késztetését forrásnak nevezem. Az így keletkező rajzokból válogattam néhányat, melyek együttesét „párbeszéd a négyzettel” címen nevezem meg. Ide vonatkoztattam azt a gondolatot, hogy a világ egyik alapelve a kettősség: minden létezőnek van ellentétpárja, amihez képest meghatározza önmagát. Az ellentétpár egymást kiegészítő egységéből egy harmadik minőség jön létre, ami az egyensúlyt, a harmóniát, a „közép” etikai ideáját jelenti. Ha tudjuk is, hogy a középértéknek megtalálása és követése alig lehetséges, az erre való törekvés tevékenységemnek legfőbb célja.” – Hajdú László

Hajdú László: KONTRA © Deim Balázs

A Szentendrén élő és alkotó Hajdú László az itt szárba szökkenő vizuális nyelvnek, a konstruktív festészetnek képviselője, a mai napig meghatározó, budapesti Stúdió kiállítások 1966-os tárlatán mutatkozott be, majd a hetvenes, nyolcvanas években a Műcsarnok a Dorottya Galéria, és a Francia Intézet is rendezett neki kiállítást. Később több külföldi csoportkiállításon vett részt Budapesten, Berlinben, Limburgban, Madridban, Münchenben, és mindvégig az Új Művésztelep tagjaként Szentendrén. 1963-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mesterei Domanovszky Endre, Kádár György, Barcsay Jenő voltak. Ezután bekapcsolódott a nemzetközi kapcsolatrendszerbe, tanulmányutakat tett Stuttgartban, Münchenben, Franciaországban, Olaszországban. 1966-1969 között Derkovits-ösztöndíjas. 1984-ben elnyerte a Szentendrei Grafikai Műhely nagydíját 2003-ban Munkácsy Mihály-díjat kapott. Alapító tagja a Szentendrei Grafikai Műhelynek, az Art’éria Galériának. 1968-tól él Szentendrén.

Az IKON-ban nyílt, Kontra című kiállításán legújabb festménysorozatát és ezek alapján készült, 10 lapos grafikai mappáját láthatja a közönség.

A Ferenczy Múzeumi Centrum gondozásában készült szitanyomat-mappa laponként és egyben is megvásárolható, érdeklődni az IKON-kiállítások kurátoránál, Muladi Brigittánál lehet: brigitta.muladi@muzeumicentrum.hu.

Hajdú László: KONTRA © Deim Balázs

Június 25. VASÁRNAP, 17:00–18:00

FINISSZÁZS | Johan Van Dam tárlatvezetése | Hajdú László: KONTRA

Szentendrei Képtár, Szentendre, Fő tér 2-5.

https://muzeumicentrum.hu/

https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum

https://www.instagram.com/muzeumicentrum/
https://www.youtube.com/@FerenczyMuzeumiCentrum

Fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum