A Múzeumok Éjszakáján, jazzkoncerttel nyílik meg Barcsay Jenő kiállítása Szentendrén

A Múzeumok Éjszakáján, Szent Iván napján nyílik meg Barcsay Jenő festőművész tárlata a Kmetty Múzeum kiállítóterében. A Formák ritmusa című kiállítás megnyitóján az Ágoston Béla QRtet játszik a Fő téren.

Barcsay Jenő: Kapuívek pompei vörösben, 1971, 30 × 40 cm, olaj, vászon © Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

Barcsay Jenő (1900–1988) a XX. század egyik legmeghatározóbb magyar festőjének iskolateremtő életműve szervesen kötődik Szentendre városához. A klasszikus hagyományok és a modern művészeti törekvések mentén folyamatos festészeti kísérletezések határozták meg művészi látásmódjának alakulását. 1929-től a Szentendrei Festők Társaságának és a Művésztelepnek is tagja lett.  A Duna-parti kisváros távlati látványa, szűk utcái, hangulatos épületei szolgáltatták azokat a festészeti motívumokat, melyek felkutatására a művész a szentendrei macskaköveket rótta minduntalan, s melyek végigkísérték alkotói útján. Az erdélyi származású művész a Képzőművészeti Főiskolán eltöltött tanulóévei, majd párizsi és olaszországi tanulmányútjai, illetve számos hazai művésztelep látogatása után alakította ki egyedi absztrakt stílusát. A puszta látványból kiinduló térszemlélet, a geometrikus szerkesztettség és figurativitás feszültségének megteremtésével egyedülálló életművet hagyott maga után. Festészete mellett jelentős grafikai és murális alkotásai is születtek. 1945-től 1975-ig főiskolai professzorként számos művészgenerációnak adta át elmélyült tudását az emberábrázolásról. Művészeti anatómia című kötetét tizenöt nyelvre fordították le, és a mai napig kulcsfontosságú tankönyvnek számít a művészeti képzésben.

Barcsay Jenő: Szentendrei házsor, 1967, 20 x 30 cm, olaj, vászon © Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

A művész ajándékozása által 1978-tól adott otthont műveinek a Barcsay Gyűjtemény, a Dumtsa Jenő utcai kis barokk épület, a mai Barcsay Múzeum.Az épület 2015-óta zárva tart, s csak nyaranta, időszaki kiállítások bemutatására volt némileg alkalmas. Az épület jelenleg komoly felújításra szorul, hogy újra megnyithassa kapuit egy állandó, a teljes gyűjteményt bemutató kiállítás számára.  Az állandó kiállítás hiányának pótlására a Kmetty Múzeum ad otthont a Formák ritmusa című Barcsay kiállításnak.

Barcsay Jenő: Szürke kép, 1966, 35 × 70 cm, olaj, vászon © Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

Barcsay Jenő szinte képről képre kísérletezett a tér és a forma viszonyával, az arányok és a kép struktúrájával. A látvány precíz, aprólékos tanulmányozásával művészi témájának fókuszába egyre inkább Szentendre városképének igéző részletei kerültek. Olajképein a kontúrok által felépített konstrukciót felváltotta a színfoltokból és mértani formákból való képszerkesztés. A kiállításon végigbarangolhatunk a ritmikus szerkesztőelv, a drámai színhasználat és az egyre határozottabb absztrakció szintézisére törekvő életművön.

© Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

Barcsay Jenő: A formák ritmusa

Kmetty Múzeum, Fő tér 21.

2023. 06. 25. – 2024. 05. 26.

Kurátor: Iberhalt Zsuzsa

A kiállítás brosúrája: https://femuz.hu/wp-content/uploads/2023/06/barcsay-jeno-a-formak-ritmusa-brosura-fmc.pdf

© Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

2023. JÚNIUS 24. SZOMBAT 20:00

Kiállításmegnyitó – Múzeumok Éjszakája

Megnyitja: Hajdú László festőművész

Zenei közreműködő: Ágoston Béla QRtet

A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

2023. JÚNIUS 24. SZOMBAT 21:00

Kurátori tárlatvezetés Iberhalt Zsuzsa művészettörténésszel

2023. AUGUSZTUS 26. SZOMBAT 15:00

Dr. Kovács Zoltán matematikus tárlatvezetése

2023. NOVEMBER 25. SZOMBAT 16:00

Anatómia Workhop Baksai József festőművésszel

2023. DECEMBER 17. VASÁRNAP 10:00

Családi nap – Mozaik Workshop

2024. JANUÁR 14. VASÁRNAP 16:00

Tárlatvezetés Bálint Ildikó festőművésszel

2024. MÁJUS 18. SZOMBAT 16:00

Kurátori tárlatvezetés Iberhalt Zsuzsa művészettörténésszel

© Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum