Nevetséges sötétség – a Manna a MASZK és a Szentendrei Teátrum közös bemutatója

Július 6-án láthatja először a közönség Dohy Balázs rendezésében a Nevetséges sötétség című, Wolfram Lotz hangjátéka alapján készült előadást. A Művészet Malom színpadán frissen végzett színművészek, Fekete Ádám és Fekete Ernő alakítják a dzsungelekben és háborgó vizeken játszódó történetet. A cím árulkodó, mert valóban egyszerre lényeges jellemzője az előadásnak a nevetségesség és a sötétség.

© Kállai-Tóth Anett

Több mint két éve dolgozik a fiatal alkotócsapat a német szerző hangjátékának színpadi változatán. A rendező Dohy Balázs dramaturgként diplomázik, mégis másodszor ül a rendezői székbe. A főként frissen végzett vagy még tanulmányaikat folytató egyetemisták előadását a Manna Produkció támogatásával a Szentendrei Teátrum tűzi műsorára. A Nevetséges sötétség létrehozásában részt vett a szegedi MASZK is, így rövidesen a Tisza-parti városban láthatja a közönség a produkciót.

„Azokhoz a típusú problémákhoz, a szorongáshoz, az egzisztenciális félelmekhez, a két ember közti áthidalhatatlan távolság miatt érzet bánathoz, amik a darab második felét tematizálják, sok hülyéskedésen, groteszk sületlenségen, feltartott ujjal kimondott társadalmi tanulságon át vezet az út.” – mondja a rendező.

A produkciót július 6-án este a szentendrei Művészet Malomban mutatja be az alkotócsapat. A látványért Juhász Nóra felel, a zenéket Weil András írta, a mozgást Szakács Eszter tervezte.

© Kállai-Tóth Anett

Wolfram Lotz: A NEVETSÉGES SÖTÉTSÉG
Színdarab W. L. hangjátéka alapján

„Kezdetben mindent sötétség borított, és nem volt semmi, és Isten így szólt: ez a sötétség és ez a semmi nem elég. És Isten megteremtette a gépfegyvert, és megteremtette a platós furgont, és megteremtett egy német céget fényjelző lőszer gyártására, és rászerelte a gépfegyvert a platós furgon rakodófelületére, és a fényjelző lőszerrel lövöldözni kezdett, mint egy őrült, a sötétbe, és így lett megteremtve az égbolt.”

Egy német katona megőrül a dzsungelben. Nincs más megoldás, mint felkutatni őt és megadni a koordinátáit a műveleti központnak. Pellner főtörzsőrmester feladata, hogy felhajózzon a Hindukuson – ami (nem tévedés) egy sötét, lassan hömpölygő folyó. Csak Stefan Dorsch kíséri el, aki a járőrhajót kormányozza…

Wolfram Lotz több díjjal kitüntetett darabját Joseph Conrad A sötétség mélyén című regénye és Francis Ford Coppola Apokalipszis most című filmje inspirálta.

Ultimo: Samudovszky Adrian

Oliver Pellner: Kövesi Zsombor

Stefan Dorsch: Rohonyi Barnabás

Lodetti, Stojkovic, Cartes tiszteletes, apa: Fekete Ernő

Karl Deutinger, író: Fekete Ádám

Fordító: Hudáky Rita

Díszlet és jelmez: Juhász Nóra

Koreográfia, mozgás: Szakács Eszter

Fény: Major Mátyás

Zene: Weil András

Dramaturg: Komán Attila

Rendezőasszisztens: Gerstmár Anna

Produkciós vezető: Gáspár Anna

Rendező: Dohy Balázs

Forrás: Manna Produkció