Jótékony gyűjtés a Budai Gyermek Epilepszia Centrum javára

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány idén első alkalommal, adománygyűjtési évet indít.

© BFTK, Kiss Adrienn

A támogatást a Budai Gyermekkórház Gyermek Epilepszia – Neurológiai Központ javára indítja, melynek vezetője dr. Altmann Anna főorvosnő.

A társadalmilag kevésbé látótérbe helyezett egészségügyi szakterület felé kevés figyelem összpontosul. Ezért választotta az alapítvány a Budai Gyermekkórház Epilepszia Szakambulancia részlegét.

A gyűjtést többféle vizsgálati eszköz és a mindennapi betegellátás nélkülözhetetlen gyógyászati anyagainak megvásárlására kezdeményezzük, mint például a Video felvevő és leletező monitoring készülék.

Ez a gép 24 órán keresztül figyeli az agy tevékenységét és pontos adattal szolgál az agy egynapi állapotáról. Jelenleg ebből a készülékből mindössze egy darab áll rendelkezésre, amely elavult. Egy beérkező eset megvizsgálására a legoptimálisabb az lenne, ha azonnal, helyben mérhetők lennének ezek az adatok, hogy tájékozódni lehessen, milyen irányba vizsgáljuk tovább, ha szükséges a gyermeket. A készülék otthoni felhelyezésére pedig 2-3 hónapos várólista van – amely a fent leírtak miatt szintén nem optimális.

Az orvosi eszköz neve:

„Video-EEG felvevő és leletező egység”

Ára: 8.102.600 Ft

Alapítvány adományozási számlaszáma:

OTP Bank 11713081-20013530

Az Epilepszia Központban 2017-ben kilencezer gyermeket láttak el, melynek jelentős része epilepsziás volt. A megvizsgált kilencezer gyermeknél ezerből EEG vizsgálatot is készítettek. Magyarországon a gyermekek mintegy 1%-a epilepsziás. A csecsemőkori diagnosztizált epilepszia jóval nagyobb arányszámú. Számukra elengedhetetlen az „EEG-Videomonitoring” gép alkalmazása, hogy a pontos kezelés azonnal megállapítható legyen.

Ahhoz, hogy a gyermekek ellátásánál naprakész, pontos diagnózishoz juthasson az orvos, az osztálynak létszükséglet a korszerű és jó minőségű vizsgálati eszközök megléte.

Az adománygyűjtés 2018. december 14-én indul és egy éven keresztül van lehetőség a támogatások elküldésére a Gróf Széchenyi Család Alapítvány bankszámlájára.

A Vörösmarty téri téli fesztivál programjai, üzenete: hagyomány, ünnep, kereszténység és a családi értékek ápolása a karácsony előtti várakozást szeretné valódi ünneppé tenni. Az adventi időszakban, a hagyományokhoz híven, az idén is több karitatív szervezetet hívott meg a szervező BFTK, akik folyamatosan mutatkoznak be a vásár karitatív faházában.

2018. december 14–20. között a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Rotary Club Budapest részére lehet adakozni a vásár – színpad melletti – karitatív faházában.

Karitatív faház: https://www.budapestinfo.hu/hu/karitativ-szervezetek.

A támogatás első napját egy sajtótájékoztatóval nyitották meg a Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár helyszínén. A sajtómegnyitón Bán Teodóra a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője mondott köszöntőt, majd dr. Altmann Anna neurológus főorvosnő beszédében alátámasztotta és ismertette az EEG készülék jelentőségét, meglétének alapvető szükségességét.

Az adománygyűjtés kiemelkedő támogatója Mónus József harci íjász és távlövő hatszoros világbajnok, huszonötszörös világrekorder és 189 aranyérem címvédője.   

Mónus József szellemisége, – melyet a magyar zászlóért vív nap, mint nap – nemcsak a harcmezőn hirdeti a győztes lobogójának elsőségét, hanem példaként mutatja az élet olyan területein is a nemes lelkű kiállást, amikor az elesettek és rászorulók számára kell segítséget nyújtani.

Mónus József felajánlotta a 2017-es török Kakhramanmaras városban 700 lövő részvételével lezajlott verseny győztes belövő íját jótékony célú árverésre. Az íjra 2018. december 17-étől 2019. március 15-éig lehet licitálni a Gróf Széchenyi Család Alapítvány Facebook oldalán és hivatalos weboldalán. https://www.facebook.com/pg/szechenyicsalad/posts/

A sajtómegnyitón Vincze Lilla előadóművész énekhangja emelte a karácsonyi hangulat és a segítségnyújtás együttes erejét.

Forrás: BFTK